NBS snizila referentnu kamatu na 1,5%

Narodna banka Srbije (NBS) je ponovo snizila referentnu kamatnu stopu na nivo od 1,5 procenata, sa ciljem da se inflacija održi u granicama srednjoročnog cilja i što je moguće više umanje negativni efekti ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa.

Na dalje ublažavanje monetarne politike centralna banka se odlučila prvenstveno zbog aktuelnih ekonomskih pokazatelja koji ukazuju da su negativni efekti virusa po globalni privredni rast veći od ranije procenjenih, što se negativno odražava na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu, ali i na odluke centralnih banaka i vlada zemalja širom sveta, prenose srpski mediji.

“Srbija je krizu dočekala u znatno povoljnijoj poziciji, sa stopom privrednog rasta od preko 4 posto, niskom i stabilnom inflacijom sedmu godinu zaredom, eliminisanom fiskalnom neravnotežom i znatno redukovanom eksternom neravnotežom, kao i sa deviznim rezervama na najvišem nivou od kada se beleže. To je otvorilo prostor da se poveća ekspanzivnost monetarne i fiskalne politike, a da se ne ugrozi makroekonomska stabilnost”, poručuju iz centralne banke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор