Kontinental zatvara fabrike u Nemačkoj, a gradi ih u Srbiji

U Ofenbahu je oko 1.000 ljudi protestovalo jer kompanija Kontinetal zatvara u Nemačkoj svoje fabrike i otpušta radnike. S druge strane, ista ta kompanija planira u Srbiji da započne izgradnju novog fabričkog pogona kod Novog Sada.

Sindikat IG Metal je organizovao protest protiv namera Kontinentala da u fabrici u Babenhauzenu ukine gotovo 2.600 radnih mesta. Naime, kompanija je od januara do septembra ove godine pretrpela gubitke od 1,1 milijarde eura i sada želi da u Nemačkoj ukine 13.000 radnih mesta, a proizvodnju prebaci u istočnu Evropu, piše Dojče vele.

Kontinental u Rumuniji već zapošljava 21.000 radnika, a u Srbiji je 2018. otvorio Centar za istraživanje i razvoj za koji je dobio 9,5 miliona eura državnih subvencija za zapošljavanje 500 inženjera. Direktor firme „Kontinental automotiv Srbija“ Saša Ćoringa je tada naglasio da je kompanija zaposlila 500 visokokvalifikovanih inženjera, čime je izvršila svoju obavezu prema državi nakon čega i dalje raste bez subvencija. Pri tom je najavio nove investicije do kraja godine, odnosno još jednu fabriku kod Novog Sada, u kojoj će se proizvoditi najmoderniji kompleksni sistemi za upozoravanje vozača, osmišljeni u novosadskom istraživačkom centru.

Međutim, istovremeno u Nemačkoj sindikat IG Metal zahteva da se radnicima isplati otpremnina od najmanje 25.000 eura, plus 2,5 mesečnih zarada za svaku godinu radnog staža i optužuje menadžment Kontinentala da nema interes da postigne kompromis u pregovorima. Tim povodom, predsednica Radničkog saveta Ane Nothing je poručila da u centrali u Hanoveru „očigledno nisu dobili ovlašćenje da donose odluke“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор