Kragujevački Siemens završava 47 tramvaja za Bremen

U nemačkoj kompaniji „Siemens mobility“, koja se nalazi u Mind parku kod Kragujevca, privodi se kraju montaža tramvaja marke Avenio, čija je proizvodnja u ovoj kompaniji počela u martu ove godine.

U kompaniji kažu da će krajem godine 47 tramvaja proizvedenih u Kragujevcu biti isporučeno nemačkom gradu Bremenu koji je od Simensa naručio ukupno 77 takvih tramvaja, prenosi Danas.

– Ukoliko Grad Beograd raspiše javnu nabavku za železnička vozila, Siemens mobility će svakako evaluirati i eventualno dostaviti svoju ponudu – odgovaraju iz nemačke kompanije na pitanje o učestalim medijskim navodima da i gradske vlasti srpske prestonice planiraju da naruče tramvaje iz Kragujevca.

U Simensovoj fabrici u Kragujevcu, gde se u dve fabrike proizvode tramvaji Avenio, ali i delovi za druga šinska vozila, trenutno radi oko 800 zaposlenih, a rukovodstvo se posebno ponosi inženjerskim centrom koji, kako kažu, privlači vrhunske inženjerske talente iz cele Srbije. U centru trenutno je zaposlen dvocifren broj inženjera, koji će, potvrđuju u kompaniji, u budućnosti biti značajno povećan.

Prema saznanjima nadležnih u kompaniji, Vlada Srbije plnira da industrijsko područje oko Kragujevca priključi na železničku mrežu, što bi znatno doprinelo daljem razvoju grada. U idejnoj fazi je, kažu, i izgradnja Severne obilaznice oko grada, koja bi prolazila pored Mind parka, čime bi taj industrijsko-tehnološki kompleks bio povezan sa auto-putem koji se uključuje na Koridor 10, a čija bi 16 godina duga izgradnja napokon trebalo da bude završena krajem ovog meseca. Takođe, u planu je i povezivanje i sa brzom saobraćajnicom preko koje bi Kragujevac dobio kod Mrčajevaca vezu sa Moravskim koridorom i Koridorom 11.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор