Gimnazije uvode obavezne izborne predmete

Svi đaci u Srbiji koji ove godine upisuju gimnazije, od septembra će dobiti dva nova obavezna izborna programa, odnosno dva časa više nedeljno, na kojima će određene pojave sagledavati iz ugla svih nauka koje izučavaju tu pojavu.

Prema novom planu i programu, od školske 2018/19. u prvi razred gimnazije se uvodi još šest izbornih programa, od kojih će škole, zavisno od interesovanja učenika i kadrovskih potencijala, izabrati četiri, a učenici će zatim od ta četiri birati dva.

U drugoj godini gimnazijalci će moći da nastave da prate predmete izabrane u prvoj godini, ili će moći da izaberu dva nova programa. Nakon završene druge godine, učenici će se opredeljivati za nova dva, od ukupno devet programa koji se uče u trećoj i četvrtoj godini, objašnjavaju u Ministarstvu prosvete, a prenosi“Blic“.

Nastavni plan za prvi i drugi razred gimnazije predviđa šest izbornih programa: „Jezik, mediji i komunikacija“, „Pojedinac, grupa, društvo“, „Zdravlje i sport“, „Obrazovanje za održivi razvoj“, „Primenjene nauke“, „Umetnost i dizajn“.

U planu za treću i četvrtu godinu gimnazije nalazi se devet izbornih programa: „Obrazovanje za održiv razvoj“, „Umetnost i dizajn“, „Primenjene nauke 1 – ka medicinskim naukama“, „Primenjene nauke 2 – ka tehničkim naukama“, „Osnovi geopolitike“, „Ekonomija i biznis“, „Religije i civilizacija“, „Metodlogija naučnog istraživanja“, „Savremene tehnologije“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор