Nova namenska fabrika po nemačkom receptu

Danas je u novoj fabrici Hemijske industrije “Milan Blagojević Namenska” u Lučanima počela probna proizvodnja po licenci nemačke kompanije “Jozef Majsner”.

Reč je o novom postrojenju za nitraciju, koje će obezbediti hemijska jedinjenja za pravljenje baruta i raketnog goriva. U pitanju je najsavremenija svetska tehnologija u ovoj oblasti, pristigla iz Nemačke, koja se naziva “kontinualna nitracija celuloze”.

– Naša fabrika će u ovoj godini uložiti osam miliona eura sopstvenih sredstava u nove programe. U gradnju ovog pogona i tehnologiju Vlada Srbije je uložila 4.406 miliona, a naša fabrika još 1.575 miliona eura. Na tako savršenoj i vrednoj opremi radiće samo petorica zaposlenih – kaže pukovnik VS Radoš Milovanović (74), generalni direktor kompanije „MB Namenska“, a prenosi „Glas zapadne Srbije“.

Kako dodaje, fabrika planira da u narednom razdoblju osvoji dve nove tehnologije, koje se odnose na trobazne barute i modularna punjanja za čuvenu haubicu 155 mm koju proizvodi „Jugoimport“ u Smederevskoj Palanci.

– Za to naoružanje potrebna je posebna municija, pa idemo na novu tehnlogiju, uz podršku Vlade Srbije. Pomenuta modularna punjenja prate upravo tu haubicu, a za to su, takođe, potrebni i trobazni baruti. Te dve investicije su u visini 16 miliona eura koje ćemo najvećim delom obezbediti iz sopstvenih sredstava – objasnio je Milovanović.

Kompanija MB Namenska je prošle poslovne godine ostvarila dobit od 13 miliona eura, dok je za prvih sedam meseci ove godine profitirala 7 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор