Mladi iz Srbije bi se najrađe selili u Nemačku

Kao najbolju opciju za odlazak iz Srbije, mladi koji nameravaju ili žele da emigriraju iz zemlje najčešće biraju Nemačku, pokazuju rezultati istraživanja “Mladi u Srbiji 2018/2019”, koje je sprovela Fridrih Ebert fondacija u Srbiji.

Čak tri četvrtine ispitane srpske omladine, starosti između 14 i 29 godina, odgovara da bi volelo da se iseli iz svoje zemlje, što Srbiju stavlja na prvo mesto zemalja u regionu po broju mladih koji bi da emigriraju, prenosi Nova ekonomija.

Istraživanje je pokazalo i da je želja za odlaskom iz domovine uočljivija kod onih mladih koji imaju veće ambicije u pogledu školovanja i nije u vezi sa polom ispitanika ili mestom njegovog stanovanja.

Tako je 34 posto učenika reklo da jako ili veoma jako želi da ode odavde, dok kod populacije studenata taj udeo iznosi 30 procenata. U slučaju ispitivanja mladih koji nisu u sistemu obrazovanja, 23 posto njih je takođe izjavilo da želi da se iseli u inostranstvo.

Istraživanje je pokazalo i da mladi u Srbiji žele da emigriraju u inostranstvo prvenstveno kako bi poboljšali sopstveni materijalni položaj i kvalitet svog obrazovanja. Pored toga, uočeno je i da su oni mladi, koji nameravaju da se u narednih devet meseci isele iz zemlje, slabije upućeni u činjenice u vezi selidbe, jer prvenstveno računaju na pomoć rođaka ili prijatelja koji već tamo žive.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор