Skok kineskog juana oborio bitkoin

Pre nekoliko dana bitkoin je dostigao vrhunac vrednosti, da bi trgovački dan završio padom od 20 posto usled drastičnog skoka juana, što je, ocenjuje agencija “Rojters”, dodatni dokaz nakakvog odnosa između te dve valute.

Virtuelna ili kriptovaluta bitkoin je u protekle dve nedelje ojačala za više od 40 posto. U sredu je dostigla trogodišnji maksimum od 1.139,89 dolara, da bi u četvrtak pala na 885,41 dolar. Istovremeno je kineski juan u prekograničnom trgovanju skočio za više od jedan posto.

Kineske berze su izvestile o velikom trgovanju bitkoinom u protekloj godini, tokom koje je juan izgubio oko 7 posto svoje vrednosti, što su najgori rezultati još od 1994. godine, dok je bitkoin skočio za 125 procenata, nadmašivši po rastu sve standardne valute drugu godinu zaredom.

Bitkoin je od svog osnivanja 2009. godine prošao kroz brojne fluktuacije, a u 2013. godini je sa svoje maksimalne vrednosti od 1.165,89 dolara pao za tri četvrtine. Velika hakerska krađa bitkoina u avgustu prošle godine oborila mu je vrednost za 20 posto, podseća agencija “Frans pres”.

Analitičari su uvereni da će kolebanja bitkoina usporiti zbog jačanja dolara i kontrole kapitala u pojedinim zemljama, kao i zbog ubrzanog razvoja digitalne ekonomije. Prema njihovim ocenama, tražnju za bitkoinima naročito je podgrejalo haotično povlačenje novčanica velike vrednosti u Indiji i uvođenje ograničenja na kupovinu stranih valuta u Kini zbog slabljenja juana prema dolaru.

– Činjenica je da izlazi sve manje bitkoina, a ljudi ga doživljavaju kao dobru zaštitu protiv devalvacije valuta u svojim zemljama, i umesto da kupuju dolar, oni kupuju bitkoin – smatra stručnjak za bitkoin i direktor startap kompanije „Civic“ Vini Lingam, predviđajući da će do kraja ove godine bitkoin vredeti 3.000 dolara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор