Prirodne katastrofe napravile 175 mlrd. $ štete

U prošloj godini prirodne katastrofe su prouzrokovale u svetu štetu od 175 milijardi dolara, što je najveći takav gubitak od 2012. godine, saopštila je nemačka reosiguravajuća kuća „Minhen Re“.

Broj žrtava prirodnih katastrofa je u prošloj godini ipak bio znatno niži nego u godini koja joj je prethodila, s obzirom da je u 2016. godini život izgubilo 8.700 ljudi, dok je u 2015. stradalo čak 25.400 lica, prenosi „b92“.

Kao najrazornije prirodne katastrofe u 2016. godini označeni su dva zemljotresa koja su u aprilu pogodila japansko ostrvo Kjušu i poplave u Kini tokom leta. Zemljotresi su Japanu naneli štetu od 31 milijarde dolara, a u Kini je šteta procenjena na 20 milijardi dolara.

Na Haitiju je uragan „Metju“ u oktobru napravio štetu od 10,2 milijarde dolara, a živote je izgubilo 550 ljudi, dok se Severna Amerika u prošloj godini suočila sa najviše prirodnih katastrofa još od 1980. godine, kojih je, po navodima reoisuguravajuće kuća, bilo ukupno oko 160. Kanada se u maju borila sa šumskim požarima, koji su prouzrokovali štetu od 4 milijarde dolara.

Serija oluja širom Evrope krajem maja i početkom juna sa sobom je donela poplave koje su je koštale 6 milijardi dolara.

U saopštenju Minhen Re se još navodi i da oko 70 posto gubitaka u 2016. nastalih kao posledica elementarnih nepogoda nije bilo osigurano.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор