Ko ne prihvati proterane ostaje bez nemačke pomoći

Zvanični Berlin je zapretio da će Nemačka ukinuti razvojnu pomoć svim zemljama koje nazad ne prime migrante odbijene u potupku traženja azila, a koje ova zemlja sada deportuje u zemlje porekla.

Ovo upozorenje odnosi se na severnoafričke zemlje, a naročito na Tunis, gde Nemačka nije uspela da pravovremeno deportuje Anisa Amrija, osumnjičenog za teroristički napad na božićni vašar u Berlinu, kada je život izgubilo 12 ljudi, prenosi agencija „Frans pres“.

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijer je za list „Špigel“ izjavio da se „oni koji dovoljno ne sarađuju, ne mogu nadati da će uživati nemačku razvojnu pomoć“, dok je ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer na televiziji „ARD“ rekao da „u potpunosti podržava takvu ideju“.

Nemačka je u junu 2016. odbila Amrijev zahtev za azil, ali je Tunis prvobito negirao da je on njihov državljanin, nakon čega je blokirao njegovu deportaciju. Međutim, Amriju je dva dana nakon napada u Berlinu iz Tunisa stigao novi putni dokument. Amri je, u međuvremenu, identifikovan i ubijen u Milanu 23. decembra.

Nekoliko hiljada državljana severnoafričkih zemalja, uključujući tu i one koji skoro da nemaju nikakve šanse za dobijanje azila u Nemačkoj, kod sebe nemaju nikakve papire koji su im potrebni da bi se vratili svojoj kući.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор