Migranti neće iz Nemačke ni s parama koje im nude

Nemačku je tokom ove godine dobrovoljno napustilo oko 28 hiljada migranata, ili gotovo upola manje nego prošle godine, uprkos finansijskoj podršci vlade njihovom dobrovoljnom povratku u zemlje porekla.

Uz finanijsku potporu vlasti, iz Nemačke se u prvih 11 meseci prošle godine dobrovoljno vratilo u svoje zemlje 50.579 migranata, a u istom periodu ove godine to je učinilo njih svega 27.903, prenosi „balkanmagazin“.

Pozivajući se na podatke Savezne uprave za migracije i izbeglice (BAMF), nemački list „Di velt“ (Die Welt) piše da je od početka 2015. godine u Nemačku do sada pristiglo oko 1,38 miliona izbeglica i migranata koji su zatražili azil. Međutim, mnogi od njih nisu dobili ni azil ni status izbeglice, niti takozvanu dopunsku zaštitu. Nedobrovoljno deportovanih migranata prošle godine je bilo 25.375, dok ih je za 11 meseci ove godine 22.290.

Nemački MUP ovakva kretanja tumači time što se 2016. godine vratio veliki broj tražilaca azila koji potiču iz balkanskih zemalja. Onih koji se vraćaju u udaljenije zemlje je daleko manje i to je razumljivo, jer nemačka vlada povratak porodice podržava sa 6.000 eura, a pojedinca sa 3.000. U slučaju migranata iz udaljenijih azijskih i afričkih zemalja ova novčana pomoć daleko je manja od sume koju su oni potrošili da bi stigli do Nemačke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор