PKS otvara Poslovni centar srpske dijaspore

Privredna komora Srbije (PKS) se sprema da s početkom naredne godine otvori Investicioni i poslovni centar srpske dijaspore, čija će uloga biti u povezivanju i podršci našim gastarbajterima u nameri da investiraju u otadžbini.

Predsednik PKS Marko Čadež je objasnio da će, sa osnivanjem ovog centra u okviru projekta „Diaspora Investment and Business Development in Serbia“, Komora postati informativni punkt, odnosno servis i spona dijaspore sa domaćom privredom, državnim institucijama i lokalnom samoupravama.

Osnivanje ovog Centra rezultat je strateškog partnerstva PKS sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija, Ministarstvom spoljnih poslova Srbije i Ministarstvom trgovine, a omogućiće aktivnije učešće institucija u razvoju biznis ideja i tešnju saradnju na pripremi i realizaciji investicionih i poslovnih projekata srpske dijaspore u matici.

– Naši ljudi iz dijaspore će na jednom mestu moći da dobiju sve potrebne informacije o uslovima, mogućnostima i podsticajima za ulaganja, bilo da je reč o grinfild ili investicijama u postojeće objekte, samostalnim ili zajedničkim investicionim poduhvatima sa partnerima iz Srbije ili inostranstva, privrednim ili infrastrukturnim projektima koji se mogu realizovati kroz javno-privatna partnerstva – istakao je Čadež, a prenosi agencija „Tanjug“.

On je napomenuo da će Srbima u dijaspori na raspolaganju biti i online baza projekata i lokacija za investiranje, Atlas lokalnih samouprava, sektorske analize i analize tržišta, podaci o izvoznoj ponudi domaćih kompanija i investicionim i drugim privrednim potencijalima opština i gradova.

– Povezivanjem sa našom dijasporom širom sveta, privrednicima iz Srbije se istovremeno otvaraju nove mogućnosti za privlačenje investicija, plasman robe na tržišta zemalja u kojima posluje naša dijaspora, ali i zajedničku proizvodnju radi izvoza na ta tržišta, kroz partnerstva sa našim ljudima koji žive i rade van zemlje i njihovim poslovnim partnerima – kaže Čadež.

Predsednik PKS je podsetio da je u saradnji sa Udruženjem srpskih privrednika iz Švajcarske i Ministarstvom spoljnih poslova i ove godine organizovan Svesrpki samit u Cirihu, kao i privredni sajam EXPO 2017, na kome se predstavilo više od 60 izlagača iz Srbije, Republike Srpske i dijaspore.

– Organizovani su brojni poslovni forumi dijaspore i matice. Domaće kompanije su bile predstavljene na sajmovima hrane i pića u Kanadi, a susreti sa dijasporom su održani u Minhenu, Parizu, Torontu, Njujorku. Implementiran je i projekat „Link Up! Serbia – podsticanje investicija dijaspore“ – naveo je Čadež.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор