Azilanti neće da volontiraju, traže minimalac

made-in-germany-rs-imigranti02

Azilanti u Nemačkoj odbijaju da volontiraju za jedan euro po radnom satu. Oni se pozivaju na minimalnu cenu rada od 8,5 eura, a kao izgovor navode da su u statusu gostiju kancelarke Angele Merkel.

Prema imigracionim zakonskim regulativama Evropske unije, azilantima nije dozvoljeno da rade, međutim, mogu da obavljaju volonterske poslove. Lokalni zvaničnici okruga Cvikau u nemačkoj saveznoj državi Saksonija, smislili su plan kako bi se azilantima pomoglo da počnu da rade bar nešto i tako budu prihvaćeniji u lokalnoj zajednici, prenosi agencija “Srna”.

Na osnovu ovog plana formirana su radna mesta volontera za čiji rad se nominalno isplaćuje 20 eura za 20 časovni rad. Uz ovu naknadu, volontere bi besplatno privatni prevoznik dovozio na posao, gde bi imali i obezbeđene obroke, a na kraju radnog vremena bi ih vraćao u kolektivni smeštaj.

Međutim, plan se izjalovio, a svi muškarci iz lokalnog smeštaja za izbeglice, koji su se prethodno izjasnili da će učestvovati u humanitarnim aktivnostima, odustali su od volontiranja nakon što su saznali da se u Nemačkoj minimalna radna satnica plaća 8,5 eura. Uprkos svim pokušajima da im se posreduje u zapošljavanju, azilanti su odbili da rade.

– Azilanti su odbijali sve ponuđene poslove. Na kraju su opravdavali takvo svoje ponašanje time da su gosti Angele Merkel, pa kao takvi ne treba ni da rade. Oni smatraju da je minimalna satnica ono što treba da im bude isplaćeno – kaže Bernd Polers, gradonačelnik grada Saksoni Valdenburga.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор