Bitkoin skočio na 4.000 dolara

Vrednost kripto valute „bitkoin“ se od početka ove godine povećala čak četiri puta, dostigavši novi rekordni nivo od 4.000 dolara. Poređenja radi, najbolja deonica na nemačkoj berzi istovremeno je porasla za oko 60 posto.

Digitalna valuta bitkoin koja služi za trgovinu preko interneta, uspostavljena je pre nešto manje od deset godina, a bitkoin sistem koristi zaštićenu banku podataka na kojoj se registruju sve transakcije. Za razliku od državnih valuta, bitkoin ne podleže nikakvoj kontroli od strane države ili centralne banke, zbog čega je njegov kurs podložan snažnim oscilacijama.

Novi rast digitalne valute desio se nakon izdvajanja „bitkoin keša“ iz bitkoina. Istovremeno sa ovom podelom, bitkoin zajednica je sprovela i tehničke novine, koje treba da provećaju brzinu transakcija, koja je, zbog povećanog interesovanja, bila nedovoljna. Ovo je dovelo do toga da bitkoin postane još atraktivniji, pa samim tim i „skuplji“, ocenjuju poznavaoci kripto valuta.

Bitkon je početkom avgusta po prvi put „probio“ vrednost od 3.000 dolara, nakon čega je neprestano nastavio snažno da raste, prenosi agencija „Tanjug“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор