EU nam vratila štrudle, a mi njima nemačku soju, austrijski ren, poljski spanać…

made-in-germany-rs-eu

Nedavno je sa tržišta Evropske unije povučena štrudla sa smokvama srpskog proizvođača, jer je sadržala nedozvoljen nivo ohratoksina A – toksične materije koja je u velikim dozama kancerogena.

Međutim, kako je novosadskom „Dnevniku“ objašnjeno u Ministarstvu poljoprivrede, i naše inspekcije sa granice vraćaju mnoge proizvode iz zemalja EU, a to nije nikakva kontramera zbog štrudle, već se radi o redovnoj proceduri.

Srpska poljoprivredna inspekcija svakodnevno proverava prehrambene proizvode uvežene iz Evropske unije, a oni proizvodi koji nisu saglasni sa našim zakonima i pravilnicima ne stižu na srpsko tržište. U Ministarstvu navode da su se među proizvodima zabranjenim zbog neusaglašenosti sa našim Zakonom o bezbednosti hrane i pratećim propisima, našli biljni čaj iz Poljske, mlevena začinska paprika iz Španije, marinirani ren iz Austrije, biljna mast i pečeno zrno soje iz Nemačke i zamrznuti spanać iz Poljske. Sa naše granice u zemlju porekla vraćeni su i zamrznuta paprika i namaz srodan majonezu iz Češke, tartar sos iz Belgije, čili u prahu iz Holandije, desert rum-pločice iz Hrvatske, voćni nektar iz Slovenije, kakao prah iz Austrije i Holandije i sojina sačma iz Italije.

– Glavni razlozi za zabranu uvoza ovih proizvoda bili su povišena vlaga i nečistoća, povišen sadržaj pepela, kadmijuma, masti, mikroorganizama, strane primese, istekao rok upotrebe, manje voćnog udela, prisustvo nedozvoljenog konzervansa, salmonela – kažu u Ministarstvu poljoprivrede i ističu da inspekcijske službe Uprave za zaštitu bilja kontrolišu svaku pošiljku hrane biljnog i mešovitog porekla za koju je podnet zahtev za uvoz, a u slučaju kada se uzme službeni uzorak, on se šalje u akreditovane laboratorije na ispitivanje.

Uzeti uzorak ispituje se po osnovnim bezbednosnim parametrima, u zavisnosti od vrste hrane, sirovine, poluproizvoda ili gotovog proizvoda. Laboratorijski se ispituju kvalitet, prisustvo pesticida, teških metala, mikotoksina, a rade se i mikrobiološka ispitivanja, kao i ispitivanje prisustva sulfonamida, antibiotika, polihlorovanih bifenila i drugo. Takođe se ispituju i prisustvo genetski modifikovanih organizama, transmasnih kiselina i radioaktivnost.

Sistem brzog uzbunjivanja o bezbednosti hrane (RASFF) označio je štrudle sa smokvama proizvođača „Žitoprerada DM“ iz Novog Bečeja, kao nebezbedne zbog povećanog nivoa ohratoksina A. Dva uzorka proizvoda „Žitoprerade DM“ dobijena od istih sirovina, kontrolisani su u dve evropske laboratorije, međutim rezultat analize u jednoj laboratoriji pokazao je prisustvo 11 mikrograma, a u drugoj 15 mikrograma ohratoksina po kilogramu. Po našem pravilniku o maksimalno dozvoljenim količinama mikotoksina u hrani, koji je kako kažu u Ministarstvu, u potpunosti usaglašen sa evropskim, maksimalna dozvoljena količina ove materije u proizvodima je tri mikrograma po kilogramu. Poljoprivredna inspekcija je obavila kontrolu „Žitoprerade DM“ i konstatovala da proizvođač nema sledljivost, niti uspostavljen sistem bezbednosti po principima Hasap standarda, pa je zabranila promet štrudli.

U „Žitopreradi DM“ su odlučili da svoje proizvode daju na analizu i austrijskoj laboratoriji i još uvek čekaju rezultate posebnog veštačenja. U ovoj kompaniji tvrde da je štrudla pogrešno klasifikovana, a da gornja granica ohratoksina za fine pekarske proizvode nije ni postavljena. Kako navode, na moguću nepreciznost u evropskom izveštaju ukazuje i to što se u njemu navode i krekeri istog proizvođača, koji ne postoje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор