Polovna vozila uvozićemo po strožijim propisima

made-in-germany-rs-the-uvoz-automobila

Agencija za bezbednost saobraćaja najavila je za sutra početak primene Izmenjenog pravilnika po kome je predviđena strožija kontrola prilikom uvoza polovnih vozila u Srbiju. Kontrolu polovnih vozila vršiće na više od 300 ispitnih mesta u Srbiji šest ovlašćenih organizacija za kontrolisanje, prenosi agencija „Tanjug“.

Reč o Pravilniku o izmenama i dopunama Pravilnika o ispitivanju vozila u pogledu kontrolisanja vozila koja se uvoze kao upotrebljavana, objavljenom od strane Ministarstva saobraćaja 11. aprila. Jedan od najvažnijih razloga za početak primene ovog pravilnika predstavlja utvrđivanje tačnosti svih tehničkih podataka o vozilu, koji su ne retko bili i predmet zloupotrebe, pre svega radi umanjenja troškova prilikom registracije vozila. Zato se izmene i dopune Pravilnika odnose u najvećoj meri na početak primene kontrole polovnih motornih i priključnih vozila sa ciljem „stvaranja uslova za kvalitetniju tehničku kontrolu, kao i kontrolu verodostojnosti prateće dokumentacije vozila, da bi se kao rezultat dobilo bezbednije vozilo na putevima Srbije i tačni tehnički podaci o samom vozilu“.

Kako saopštava Agencija za bezbednost saobraćaja, pripremljena je procedura za ovu aktivnost uz nastojanje da se budućim uvoznicima polovnih vozila omogući brza i efikasna usluga. Procedura počinje carinjenjem, a Uprava carina omogućiće uvoznicima da prilikom smeštaja vozila pod carinski nadzor ujedno završe i navedenu kontrolu. To znači da uvoznik dovozi vozilo na ispitno mesto uz popunjen zahtev i potrebne dokaze o uplatama, kao i sa originalnom saobraćajnom dozvolom, koja će mu biti vraćena nakon kontrole. Ovlašćena organizacija pravi zapisnik o izvršenoj kontroli i izveštaj dostavlja Agenciji za bezbednost saobraćaja. Na osnovu pozitivnog izveštaja, Agencija izdaje Uverenje o ispitivanju polovnih vozila, što se koristi u daljem postupku carinjenja i registracije.

Na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja, www.abs.gov.rs blagovremeno će biti objavljene sve informacije o potrebnoj dokumentaciji i načinu sprovođenja postupka kontrole polovnih vozila, kao i adrese ispitnih mesta i uplatni računi za troškove sa navedenim novčanim iznosima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор