Obavezno osiguranje vozila skuplje 45 posto

made-in-germany-rs-auto-osiguranje

Obavezna polisa osiguranja pri registraciji motornih vozila u Srbiji od danas je za sve kategorije vozila poskupela za 45 posto. Udruženje osiguravača Srbije objavilo je na svom sajtu da nova minimalna tarifa premije za osiguranje vlasnika motornih vozila od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima stupa na snagu 1. jula ove godine, prenosi agencija „Tanjug“.

Osnovni razlog za ovakvo povećanje cena osiguranja jeste uticaj primene „bonus-malus“ sistema, koji nagraduje dobre i kažnjava loše vozače, pošto je tek nešto više od jedan procenat vozača u Srbiji dobilo „malus“ kao sankciju za učinjene prekršaje. Dodela bonusa vozačima bez prekršaja uzrokovala je smanjenje premije po osnovu osiguranja autoodgovornosti.

Kao razlog Udruženje osiguravača Srbije navodi i uvođenje fiksne naknade za Republicki fond za zdravstveno osiguranje od pet posto od prikupljene bruto premije, koje društva uplaćuju na račun Fonda, što predstavlja direktno umanjenje prikupljene premije. Takođe se očekuje i povećanje limita za isplatu štete u iznosu višestruko većem od postojećih limita, koje na snagu stupa od oktobra ove godine.

Građani Srbije trenutno su u poziciji da su naknade koje im osiguranja isplaćuju najniže u Evropi, navodi Udruženje osiguravača Srbije, pa se uvođenjem novih, značajno većih iznosa, očekuje da naši građani budu adekvatnije obeštećeni, a to će za posledicu imati i značajno veći izdatak osiguravajućih društava i dalje smanjenje premije po tom osnovu.

U Udruženju kažu da su potraživanja od društava u likvidaciji i stečaju izuzetno visoka i da se mere milijardama dinara, a isključiva je obaveza osiguravajućih društava da te, kao i iznose vezane za tekuće slučajeve neosiguranih i nepoznatih vozila, obezbede uplatama Garantnom fondu, i to iz prikupljene premije po osnovu osiguranja od autoodgovornosti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор