Nemačka vlada odobrila budžet bez deficita

Nemacka zastava

Nemačka Vlada u sredu je odobrila budžet bez deficita za 2015. godinu, kako ga je predložio ministar finasija Volfgang Šojble. U Nemačkoj će biti donet izbalansirani budžet, koji po prvi put još od 1969. godine, ne predviđa rast državnog duga zemlje, prenosi „Dojče vele“.

Za obezbeđenje izbalansiranog budžeta planiran je rast državnih rashoda u 2015. godini od samo 0,1 procenat, u 2016. od 3,7 posto, a u narednim godinama po tri posto. Na ovaj način planirano je da se do 2018. godine i rashodi i prihodi zemlje povećaju na 329 milijardi eura. Kako naglašavaju u nemačkom ministarstvu finansija, za određeni period rashodi neće rasti brže od bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Po mišljenju Šojblea, važan faktor u ovom procesu jeste smanjenje odnosa državnog duga prema BDP-u. Ako on u određenom momentu iznosi 76 posto, do 2018. godine moraće da se smanji na 65 posto.

Međutim, opozicione Partija levice i Zelena partija upozoravaju da bi uravnotežen budžet mogao da ugrozi budućnost zemlje, jer bi u ovakvoj poslovnoj klimi moglo da dođe do oštrog pada investicija u nemačku privredu.

Novi budžet Nemačke zasniva se na prognozi privrednog rasta od 1,8 posto u ovoj godini i rasta od 2 posto u 2015. godini, navodi „Dojče vele“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор