Utajivačima poreza zabraniti da voze!

made-in-germany-rs-vozac-automobila

Ministar pravde nemačke pokrajine Severna Rajna Vestfalija (NRW) Tomas Kučati, inače iz redova socijaldemokrata, zatražio je da se utajivačima poreza u Nemačkoj, osim novčanih i drugih kazni, uvede i zabrana vožnje, kao posebno teška mera.

– Ako jedan stomatolog šest meseci ne bude smeo da vozi svoj porše, to će ga pogoditi puno više nego novčana kazna – tvrdi ministar iz ekonomski razvijene i bogate Severne Rajne Vestfalije, najmnogoljudnije nemačke pokrajine sa više od 18 miliona stanovnika, u kojoj žive mnogi bogati Nemci i stranci, ali i oni koji su se ogrešili o poreski sistem, prenosi agencija „Tanjug“.

Pred konferenciju nemačkih pokrajinskih ministara pravde, Tomas Kučati je u izjavi za „Rajniše post“ ocenio da novčane kazne za bogate ljude nisu dovoljno efikasne i da bi uvođenje društveno-korisnog rada za poreske prekršioce, umesto uslovnih kazni, takođe, moglo biti interesantno kao rešenje.

Kada se govori o utajivačima poreza u Nemačkoj, jedan od poslednjih primera, koji je privukao ogromnu medijsku pažnju, jeste slučaj bivšeg predsednika fudbalskog kluba Bajern Ulija Henesa, koga je sud u Minhenu osudio na 3,5 godina robije zbog višemilionske utaje poreza. Tokom suđenja Henes je priznao da je utajio 27,2 miliona eura, tako što je sakrio svoje bogatstvo na bankovnim računima u Švajcarskoj, dok se istovremeno bavio berzanskim poslovima. Tužilaštvo je smatralo da Henes zaslužuje zatvorsku kaznu, jer je njegovo priznanje bilo nepotpuno. Iz tog razloga nije ispunio uslove za amnestiju po nemačkim poreskim zakonima koji su propisani tako da utajivače poreza podstaknu da to i priznaju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор