Udeo sive ekonomije 30 posto BDP-a

made-in-germany-rs-pare-kofer.jpg

Gubitak države zbog sive ekonomije u visini je 30 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP), a zbog ovakvog stanja država gubi novac koji bi se slio u budžet, upozorava profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.

Na okruglom stolu na temu „Stop sivoj ekonomiji“ u organizaciji „Bizlife“, Arsić je naglasio da su razlozi za rast sive ekonomije u Srbiji produžena ekonomska kriza, visoka nezaposlenost kao i odsustvo institucionalnog napretka, prenosi „Blic“.

Državni sekretar Ministarstva finansija Nikola Ćorsović naglasio je da je izuzetno veliki procenat udela sive ekonomije u Srbiji najveći u Evropi.

– Sama činjenica da je taj procenat oko šest posto viši nego u regionu, govori koliko je naš institucionalni kapacitet da se borimo sa ovom pojavom opao u prethodnoj deceniji. Stoga će ove nedelje biti donet predlog izmena i dopuna zakona o poreskom postupku i administraciji, a čije će izmene omogućiti uvođenje poreskih kontrolora. Time će osam do deset puta biti povećana kontrola poreskih obveznika – rekao je Ćorsović.

Milica Bisić, profesorka na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju, objasnila je da poreska opterećenja nisu ključna za sivu ekonomiju, kao i da u Srbiji još uvek ne postoji razvijena svest o značaju poreza i ne prihvata se činjenica da je onaj ko ne može da plati porez neuspešan. Po njenim rečima, prošle godine 20 milijardi dinara od akciza na duvanske proizvode nije ušlo u budžet, što predstavlja rashode dovoljni za plate u državnoj administraciji.

Milan Stefanović, stručni saradnik za regulatorne reforme u privredi projekta USAID, najavio da su u pripremi sistemski zakoni o inspekcijskom nadzoru, iz razloga što ova oblast u Srbiji još uvek nije regulisana u potpunosti.

Po mišljenju Vladana Atanasijevića, predsednika Upravnog odbora NALED-a, u Srbiji je prisutna niska svest o poreskom moralu. On je naveo i rezultate istraživanja prema kojima 57 posto ispitanika ne opravdava postojanje sive ekonomije, ali i 69 posto njih ne želi da prijavi slučajeve sive ekonomije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор