Paušalcima uvećan porez za 50 do čak 150 posto

made-in-germany-rs-prijava-poreza

Unija poslodavaca Srbije (UPS) saopštila je da na adrese paušalnih poreskih obveznika u Srbiji stižu nova poreska rešenja sa porezom uvećanim u rasponu od 50 do 150 posto, prenosi agencija „Beta“.

Vladu Srbije poslodavci su upozorili da će politika povećanja opterećenja privrede naterati hiljade malih privrednika da zatvore svoje firme i radnje, a da svoje poslove nastave da rade u sivoj ekonomiji.

– Dok premijer i članovi njegovog kabineta najavljuju novu ekonomsku politiku i pomoć privatnom sektoru, poreske uprave udvostručuju paušalne poreze, dok je porez na imovinu pre nekoliko meseci već podignut za prosečno 400 do 500 posto, zavisno od gradova i opština. Kao posledica podizanja poreza na imovinu smanjiće se tražnja za zemljištem i nepokretnostima, jer se ne isplati kupovati zemlju i nepokretnosti sa ovako visokim porezima na imovini u državi u kojoj je kupovna moć niska – navodi se u saopštenju Unije poslodavaca.

U Uniji smatraju da u ovakvoj situaciji država na terenu ne radi dovoljno da se smanji visok nivo sive ekonomije i rada na crno. Kako se dalje navodi, u nekim gradovima Srbije čak postoje slučajevi da se privrednicima koji javno u medijima govore o švercu i sivoj ekonomiji, razbijaju prozori na radnjama i preti njihovim porodicama. Tim povodom Unija poslodavaca Srbije je, kako se ističe, više puta od Ministarstvu finansija istražila da uspostavi jedinstvene kriterijume za naplatu poreza i spreči dalje opterećivanje onih najmanjih i najslabijih na tržištu, ali za sada nikakav odgovor nije dobila.

– Privrednicima u Srbiji je dosta kabinetskog vođenja politike od strane pojedinaca koji ne poznaju potrebe privrede. Stoga privrednici traže da se sa ministarstvima privrede i finansija jednom mesečno organizuju sastanci na kojima bi se razmatrala tekuća ekonomske situacija i davala rešenja kako da se prevaziđu svakodnevni problemi – kažu u UPS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор