Za utajivače poreza milionske kazne i zabrana delatnosti

made-in-germany-rs-pare-lisice

Poreski inspektori i više od 400 novih poreskih kontrolora obučenih za terenski rad, narednih dana započeće strogu kontrolu izdavanja fiskalnih računa širom Srbije. Kazne za preduzetnike i pravna lica koja krše zakon su pooštrene, a uključuju i meru zabrane obavljanja delatnosti, odnosno zatvaranje firme u trajanju od sedam do 60 dana. Ukoliko budu uhvaćeni u utaji, vlasnici ugostiteljskih objekata i radnji moraće da plate od 50.000 do pola miliona dinara, dok se kazne za firme koje ne izdaju fiskalne račune kreću od 100.000 do dva miliona dinara, piše „Blic“.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Nikola Ćorsović najavio je još pre dva meseca da će radnici Poreske uprave (PU), koji su donedavno bili angažovani na šalterima i unosu poreskih prijava, a za čijim radom je prestala potreba, završiti obuku i biti spremni da izađu na teren.

Dugogodišnja službenica PU Gordana Jovanović iz Filijale Palilula kaže da im je dat zadatak da nedelju dana dele obaveštenja poreskim obveznicima na teritoriji ove Opštine, a da je sada taj posao završen. Kako priča dnevno su obilazili i po 40 preduzetnika i podsećali ih na njihove obaveze prema državi.

Direktorka Filijale Palilula PU Snežana Vujičić Radojičić kaže da će kontrolori probati da pronađu i one kojih nema na prijavljenoj adresi, a ukoliko to ne uspeju, nesavesnim vlasnicima će biti oduzet PIB broj.

– Do sada se pokazalo da u izbegavanju izdavanja fiskalnih računa prednjače ugostiteljski objekti, trafike, butici, auto-perionice i restorani brze hrane. Poreska uprava ima savetodavnu i kontrolnu ulogu i zato je važno da ljudi tačno znaju šta država od njih očekuje i traži. Na Paliluli imamo 13.500 obveznika, a njihovo poslovanje do sada je proveravalo svega osam inspektora. Sada smo dobili još devet kontrolora koji će proveravati izdavanja fiskalnih računa i prijave na osiguranje zaposlenih radnika. Njihova pomoć će nam mnogo značiti, jer ćemo značajno povećati prisustvo na terenu, a u isto vreme inspektore ćemo moći da iskoristimo za složenije tipove kontrola – objašnjava Radojičićeva.

Inspektori neće, kao što je to rađeno do sada, samo kačiti na radnje obaveštanja da su zatvorene zbog utaje poreza, već će na objekte lepiti i upadljive trake. To bi, smatraju u Ministarstvu finansija, trebalo da utiče i na moral poreskih obveznika. U ministarstvu tvrde da nikome neće biti prijatno da mu radnja bude oblepljena trakama koje jasno ukazuju da je vlasnik prekršio zakon.

U Ministarstvu finansija takođe ističu da svaki promet na malo mora biti evidentiran preko fiskalne kase, a da prethodno mora biti urađena fiskalizacija kase, za koju svake godine postoji obaveza tehničkog pregleda. Fiskalna kasa mora da ima svoj dosije i servisnu knjižicu koja se mora čuvati uz fiskalnu kasu na koju se odnosi. Kasa mora imati i terminal za daljinsko očitavanje podataka (GPRS), a na kraju radnog dana mora se formirati i štampati dnevni izveštaj, koji treba odložiti u evidencionu knjigu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор