Srpskim građevincima zbog viza propadaju poslovi u Nemačkoj

made-in-germany-rs-radnik-gradjevina

Srpske građevinske firme na samom početku građevinske sezone ne mogu da realizuju ugovorene poslove u Nemačkoj, jer njihovi radnici čekaju na radne vize i po 60 dana, što je tri puta duže nego pre dva meseca.

Građevinci kažu da se do februara u nemačkoj ambasadi u Beogradu na dozvolu za rad čekalo najviše 20 dana, a sad čak dva puna meseca. Kako tvrde, ovim je problemom pogođeno oko 2.500 srpskih radnika, koliko ih godišnje legalno radi na gradilištima Nemačke, a zbog odugovlačenja u izdavanju radnih dozvola srpske kompanije mesečno gube i do dva miliona eura.

Nenad Vukadinović, zastupnik kraljevačke firme „Bonum elektroanlagenbau“ u Nemačkoj, kaže da je ovakvu situaciju izazvao manjak osoblja u nemačkom diplomatskom predstavništvu u Beogradu, prenosi „Kurur“.

– Do pre mesec i po dana radne vize za manje od pet radnika dobijali smo za dan, dok smo za grupe od pet do 20 radnika čekali maksimalno 20 dana, a sada čekamo po dva meseca. Zbog toga ne možemo da realizujemo već ugovorene poslove, niti da ugovaramo nove, u momentu kada je najveća ponuda građevinskih radova. Ima firmi koje gube poslove vredne 300.000 eura. Naša kompanija ne može da počne da radi na jednom objektu u Majncu, jer ne možemo da zakažemo termine za dobijanje radnih viza pre maja – kaže Vukadinović.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije, kaže da građevinske kompanije zbog ovakve situacije gube dva miliona eura mesečno.

– Ne znam zbog čega je došlo do problema s radnim vizama, ali ako 1.000 ljudi čeka dva meseca na radnu vizu, to znači dva miliona eura mesečno manju zaradu za firme. Građevinska sezona kreće, pa Ministarstvo za rad, koje radi na izdavanju detašmana, mora hitno da reši taj problem, jer građevinska industrija trpi ogromne gubitke. Naši građevinski radnici su i te kako traženi u Evropi i trebalo bi što pre potpisati detašmane i sa zemljama poput Danske, Švedske, Norveške i Irske, u kojima postoji velika tražnja za našim radnicima – ističe Rodić.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije potvrđuju da postoji problem u vezi sa izdavanjem viza našim građevincima. Kako navode, od Ambasade Nemačke u Beogradu već su zatražili olakšanje procedure sa ciljem blagovremenog izdavanja radnih viza, a preko Ministarstva za rad sva zainteresovana preduzeća biće upoznata sa odgovorom nemačke strane.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор