Do milion eura od osiguranja vozila

made-in-germany-rs-auto-osiguranje

Obavezno osiguranje vozila, koje se plaća svake godine prilikom registracije, od sada će pokrivati štete do iznosa od milion eura.

Obavezno osiguranje vozila u Srbiji već je poskupelo 1. jula, pa ovo povećanje neće uticati na cenu same polise, koju vlasnici kupuju pri registraciji, a uvođenje novog cenovnika neophodno je kako bi se osiguravajuće kuće postepeno pripremile na mogućnost isplate većih šteta, pišu „Večernje novosti“.

Kako je predviđeno Uredbom usvojenom od strane Vlade Srbije, najniža suma osiguranja od auto-odgovornosti, za štetu pričinjenu trećim licima, mora biti milion eura, kada su u pitanju povrede ili smrt, po jednom štetnom događaju, bez obzira na broj oštećenih osoba. Kod štete na stvarima, po jednom štetnom događaju, bez obzira na broj oštećenih, najniža suma osiguranja je utvrđena u visini od 200.000 eura.

Suma od milion eura predstavlja čak deset puta veći iznos osiguranja od do sada važećeg. Najniža suma osiguranja ranije je bila 100.000 eura za sva vozila, osim za teretna i autobuse za koje je bila 200.000 eura, zbog čega je aktuelno uvećanje, koje je bilo neophodno uskladiti sa regulativom Evropske unije, odlagano unazad dve godine.

U osiguravajućim kućama kažu da je 1. jula bilo neophodno da poskupi osiguranje kako bi uvećane štete imale odakle da se isplate. Međutim, neki poznavaoci tržišta smatraju da je ovo drastično povećanje sume osiguranja ipak usvojeno prerano, što bi moglo dovesti do haosa na tržištu osiguranja.

Prema podacima Udruženja osiguravača Srbije, ovi iznosi su u zemljama iz okruženja znatno viši nego u Srbiji. Bugarska ima limit od 2.545.000 eura, Slovenija 3.700.000 eura, Mađarska 5.285.000 eura, dok Hrvatska za nematerijalnu štetu ima limit od 481.000 eura, a Bosna i Hercegovina 511.000 eura. U Udruženju podsećaju da EU svojim direktivama obavezuje članice da svoje limite podignu u skladu sa evropskim propisima, da se deo članica odlučio za postepeno prilagođavanje, kao i da trenutno u EU nema iznosa nižih od 2,5 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор