Rusija zabranila uvoz hrane sa Zapada

made-in-germany-rs-eu-rusija

Posledice odluke Rusije da na godinu dana potpuno zabrani uvoz hrane sa Zapada, osetiće i poljoprivrednici i stočari i ribari, a kako je objasnio juče ruski premijer Dmitrij Medvedev, „zabrana uvoza je odgovor na sankcije koje su Rusiji uvele zapadne zemlje zbog ukrajinske krize“, prenosi „Blic“.

Ruska agencija „RIA novosti“ objavila je listu prehrambenih proizvoda koje ta država uvozi iz SAD, Kanade, Evrope, Australije i Japana. Ove zemlje prethodno su u tri faze uvodile ekonomske sankcije Moskvi zbog pomaganja proruskih separatista u Ukrajini. Na pomenutoj agencijskoj listi ne nalazi se Poljska, a ni Nemačka, koju ne brine ovaj potez Rusije pošto je iz te zemlje uvozila sirovine, a hranu u Rusiju nije ni izvozila. Poljska je, i pre nego što je ruski predsednik Vladimir Putin u sredu potpisao dekret o specijalnim merama, već osetila posledice sankcija zbog „sanitarne“ zabrane izvoza jabuka na tržište Rusije.

Prema podacima Evropske komisije, EU je prošle godine u Rusiju plasirala poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 11,8 milijardi eura, što predstavlja više od trećine ukupnog ruskog uvoza. Kipar je Rusiji prodavao citrusno voće i ribu, Danska i Holandija mlečne proizvode, jaja i živu stoku, Italija voće i vina, Velika Britanija alkoholna pića…

Nakon uvođenja ruskih sankcija iz Brisela je juče saopšteno da će „Evropska komisija, nakon što u potpunosti preispita mere Ruske Federacije, zadržati pravo da preduzme odgovarajuće kontra mere.

Na udaru ruskih sankcija izvan EU naći će se i norveška ribarska industrija, kojoj će Rusija na godinu dana takođe zatvoriti vrata, ali i švajcarski proizvođači mlečnih proizvoda. I američki proizvođači mesa će osetiti posledice sankcija, pošto je izvoz hrane i poljoprivrednih proizvoda iz SAD u Rusiju u prošloj godini vredeo skoro milijardu eura. Zabrana izvoza hrane u Rusiju napraviće gubitke i australijskom stočarstvu, ali i Japanu, pošto Rusima neće moći da prodaje ribu i morske plodove. Kanadi je stopiran izvoz svinjetine i rakova u Rusiju.

Putinovim dekretom zabranjen je uvoz na godinu dana i prehrambenih proizvoda sedam hrvatskih kompanija. Reč je o firmama koje izvoze govedinu, svinjetinu, ribu, voće, povrće i mlečne proizvode. Crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od Rusije objašnjenje odluke o ekonomskim sankcijama koje je Moskva uvela i ovoj balkanskoj zemlji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор