Koju hranu ne uzimati sa lekovima

made-in-germany-rs-hrana-lekovi

Istovremeno uzimanje određenih lekova i pojedinih namirnica može da dovede do kontraefekata, upozorili su lekari nemačkog nacionalnog udruženja.

Mleko

Käse, QuarkOvo se posebno odnosi na kalcijum iz mleka i mlečnih proizvoda, koji se u sistemu za varenje lako vezuje za neke lekove, stvarajući tako jedinjenja koja se teže rastvaraju, zbog čega krvotok nije u stanju da apsorbuje lek. Primera radi, pacijenti koji uzimaju antibiotike i preparate protiv nastanka i širenja osteoporoze, treba da sačekaju dva sata od trenutka uzimanja lekova, pa tek onda da piju mleko.

 

Zeleni čaj

made-in-germany-rs-zeleni-cajOsobe koje koriste beta blokatore (koji se prepisuju npr. za kontrolu srčanih aritmija, kardiozaštiti nakon srčanog udara, hipertenzije…) trebalo bi da izbegavaju zeleni čaj, koj je bogat antioksidansima i zapravo jako koristan za zdravlje. Aktivni sastojci ove biljke mogu da spreče dejstvo lekova. Zato se preporučuje da izmedju uzimanja lekova i konzumiranju zelenog čaja napravi najmanje četir sata pauza.

 

Sladić

made-in-germany-rs-sladic-gumene-bomboneIstovremeno uzimanje antihipertenziva i sladića, u narodu poznatog i kao gospino zelje, a na zapadu se konzumira u obliku slatkiša (bombone) ili kao piće (npr. u Finskoj), takođe stvara loše interakcije. Ova biljka ustvari sadrži supstance koje podižu krvni pritisak, zbog čega propisani lekovi ne mogu da postignu željeni efekat. Uz to, sladić u kombinaciji sa diureticima uslovljava preterano izbacivanje vode i kalijum iz organizma, što može dovesti do slabljenja mišićne mase, umora i niskog pritiska.

 

Grejpfrut

made-in-germany-rs-grejpfrutOsobe koje uzimaju lekove za regulisanje koncentracije holesterola u krvi, medikamenti za jačanje imunološkog sistema i imunosupresive, lekovi za visok pritisak ili preparate koji sprečavaju odbacivanje organa nakon transplantacije, ne treba da jedu grejpfrut. Ovo voće usporava razlaganje aktivnih supstanci i veoma povećava dejstvo lekova. Kao posledica toga moze doći do vrtoglavice i nesvestice. Takodje se višestruko pojačava dejstvo lekova za spavanje i hormonske terapije.

 

Kofein

made-in-germany-rs-kafa-cocacolaKofein u kafi, koka koli, energetskim pićima i crnom čaju takođe prouzrokuje neželjene efekte kod nekih antibiotika, kao i kod preparata protiv astme i bronhitisa (koje sadrže teofilin). Antibiotici pojačavaju dejstvo kofeina, tako da može doći do ubrzanog lupanja srca i drhtavice. Takođe se i neželjeno pojačava dejstvo lekova za disajne puteve.

 

made-in-germany-rs-kustovnicaKustovnica

Kustovnica pojačava dejstvo lekova za sprečavanje zgrušavanja krvi. Zato pacijenti koji uzimaju ovakve lekove ne bi trebali da jedu ove, inace jako zdrave, bobice jer bi moglo doći do krvarenja.

 

Limunada i ice tee

made-in-germany-rs-limunadaTakođe ice tee, limunada i ostali voćni sokovi mogu poremetiti dejstvo lekova. Za to je kriva limunova kiselina, koja se nalazi ili dodaje u mnoga pića. Limunova kiselina može postati opasna tek u kontaktu sa preparatima za neutralisanje želudačne kiseline (tj. supstancom antacid). Ako uzimate ove lekove za želudac, najbolje bi bilo da se odreknete pića koje sadrži limunovu kiselinu.

 

Musli

made-in-germany-rs-musli-tanjirDobra ideja da uz jutarnje tablete pojedete crni hleb ili porciju muslia nekad i nije baš tako dobra, jer zbog velikog sadržaja celuloze sprečava se absorpcija lekova u debelom crevu. To se posebno odnosi na lekove za smanjenje holesterina i bolova. Preporučuje se uzimanje lekova tek nakon dva sata, ako ste imali doručak bogat celulozom.

 

Namirnice sa puno belančevina

made-in-germany-rs-belancevine-namirniceMorski plodovi, sir, ćureća prsa i ostale namirnice bogate belančevinama imaju svojstvo da zasićuju a pri tom i pomažu pri mršavljanju. Na žalost postoje i loše strane belančevina. Ko uzima određene lekove protiv depresije, rizikuje u kombinaciji sa belančevinama opasan povišeni pritisak. Razlog tome je da se u namirnicama životinjskog porekla (kao i kod mahunastog povrća), koja obiluju belančevinama, nalazi supstanca „tiramin“ koja nepoželjno reaguje sa antidepresivima.

 

Crno vino, sir i salama

made-in-germany-rs-vino-sir-salamaŠta imaju stari sir, salama, dimljena šunka i crno vino zajedničko? One sve sadrže veliku količinu bioloških amina i tiramina. Ove supstance se ne podnose sa tiranilcipromin, koji se nalazi u nekim lekovima protiv depresije. Posledice su jake oscilacije krvnog pritiska. Puno amina sadrže na primer i avokado, ribizle i orah.

 

Alkohol

made-in-germany-rs-alkoholKonzumiranje crnog vina i ostalih alkoholnih pića uopšte nije dobra ideja ako uzimate lekove. Alkohol nekontrolisano pojačava ili smanjuje njihovo dejstvo. Pogođeni su antibiotici, lekovi za smirenje i antidepresivi, kao i preparati za epilepsiju. Osim toga moguće je i pojačavanje dejstva alkohola od strane lekova, koje može da dovede i do onesvešćivanja. Uzgred, ko uzima tablete za bolove i pije alkohol, ekstremno opterećuje svoju jetru.

 

Beli luk

made-in-germany-rs-beli-lukBeli luk je poznat kao prirodni lek, koji deluje antibakterijski i sadrži supstance protiv zgrušavanja krvi. Naravno da je ova druga vrlina veoma nepoželjna za ljude koji već uzimaju takve lekove. Zbog toga konzumiranje belog luka i lekova protiv zgrušavanja krvi imaju posledicu da je čak i kod malih posekotina zarastanje rane skoro nemoguće.

 

Povrće bogato vitaminom K

made-in-germany-rs-povrce-vitamin-kVitamin K pospešuje zgrušavanje krvi, sto je potpuno suprotno od dejstva lekova protiv zgrušavanja krvi (kao što je „Marcumar“). Unošenje ovog vitamina u većim količinama se ne preporučuje ljudima koji izimaju ove lekove. Vitamin K se nalazi u zelenom povrću kao npr. boranija, pasulj, grašak, brokoli itd. Ali i pored neželjenih efekata, srčani bolesnici ne bi trebali da potpuno izbegavaju ovo jako zdravo povrće, nego treba da paze da ga jedu u umerenim količinama.

 

Cigarete

made-in-germany-rs-cigarete-tableteNije da samo namirnice prouzrokuju neželjene efekte u kombinaciji sa lekovima, nego i pušenje cigareta, koje je inače samo po sebi nezdravo. Pušenje sa lekovima može da bude kobno. Žene koje puše i uzimaju antibebi pilule povećavaju višestruko rizik da se šlogiraju i dobiju trombozu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор