Stižu dva nova leka za hepatitis C!

made-in-germany-rs-hepatitis-c

Dve naučne studije objavljene u časopisu „Lanset“, pokazale su da bi dve nove pilule mogle dovesti do kraćeg i efikasnijeg tretmana hepatitisa C, uz manje neželjenih reakcija na lečenje. Obe studije bave se genotipom 1 hepatitisa C, koji je jedan on najčešćih, ali i najtežih za lečenje, prenosi „Kurir“.

Više od 150 miliona ljudi širom sveta ima hepatitis C, oboljenje koje je glavni uzročnik ciroze i raka jetre. Donedavno je uobičajeno bilo da se u terapiji hepatitisa C koristi kombinacija tri leka: ribavirina, interferona i inhibitora proteaze, koji onemogućavaju razmnožavanje virusa i pojačavaju imunološki odgovor organizma. Međutim, ovi lekovi su veoma teški za uzimanje i prave dosta problema pacijentima. Novi lekovi pružaju nove mogućnosti lečenja, a neželjenih efekata je daleko manje.

U jednoj od ove dve studije, prof. dr Majkl Mens iz Medicinske škole u Hanoveru, šest meseci je testirao lekove Asunaprevir i Daclatasvir, nakon čega se pokazalo da je tretman izuzetno efikasan.

– Efikasnost i sigurnost ovih lekova tokom 24 nedelje predstavlja veliko poboljšanje u tretmanu hepatitisa C. Ova kombinacija mogla bi dovesti do efikasnijeg, sigurnijeg i jednostavnijeg lečenja ciroze jetre – objašnjava dr Mens.

Tim američkih i evropskih naučnika koristio je u drugom istraživanju lekove Sofosbuvir i Simeprevir, da bi samo nakon 12 nedelja uspeli da izleče 93 posto pacijenata koji više nisu imali virus hepatitisa C u organizmu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор