BMW-ov novi punjač puni bateriju za nekoliko minuta

made-in-germany-bmw-logo

Prvi veliki nedostatak električnih automobila jeste relativno mala autonomija kretanja, dok drugi problem predstavlja dug vremenski period dopune baterija. Međutim, iz BMW-a javljaju da bi ovaj problem uskoro mogao biti rešen, prenosi „B92“.

Naime, kako tvrdi nemački proizvođač automobila, u pripremi je nova vrsta punjača za njihove modele iz „i“ serije, koji će vreme punjenja skratiti sa nekoliko sati na svega nekoliko minuta. U BMW-u kažu da će postojeće punjače koji rade na naizmeničnu struju, zameniti novim koji će koristiti jednosmernu struju. Kompanija nije iznela druge detalje o ovoj inovaciji, ali je najavila da će o novom punjaču uskoro biti više informacija.

Kako potvrđuju u BMW-u, interesovanje kupaca za električni automobil „i3“ premašilo je sva njihova očekivanja, iako je ovaj model za sada dostupan samo u Evropi. BMW „i3“ je relativno mali automobil, pre svega namenjen vožnji po gradu. Kako se radi o vozilu nulte emisije, pokreće ga elektromotor od 170 ks (125 kW) sa konstantnih 250 Nm obrtnog momenta, koji energiju crpi iz litijum-jonske baterije kapaciteta 22 kWh. Snaga se prenosi na zadnje točkove, a automobilu je potrebno 7,2 s da stigne od 0 do 100 km/h. Njegova maksimalna brzina od 150 km/h potpuno je prihvatljiva, ako se u obzir uzme osnovna namena ovog vozila.

U BMW-u tvrde da „i3“ može da pređe između 130 i 160 km sa jednim punjenjem baterije. Kako kažu u kompaniji, to je sasvim dovoljno, jer tipičan korisnik kojem je ovaj model namenjen, prosečno dnevno pređe 64 km. S obzirom da su dosadašnje narudžbine već premašile planiranu polugodišnju proizvodnju modela „i3“, u BMW-u razmišljaju da povećaju proizvodne kapacitete, kako kupci ne bi čekali na svoj automobil šest i više meseci. U svojoj fabrici u Lajpcigu BMW sada dnevno izrađuje 70 primeraka ovog modela.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор