Električni Mercedes B klase uskoro u prodaji

made-in-germany-rs-mercedes-elektro-auto-b

Serijsku proizvodnju svog prvog modela automobila na struju nemački proizvođač pokrenuo je u svojoj fabrici u gradu Rastatt. Na ovaj način „Mercedes“ se uključio u nadmetanje na tržištu premijum električnih automobila, gde ga kao glavni suparnik očekuje BMW i3 – prenosi „B92“.

Mercedes B klase Electric Drive vizuelno gotovo da se ne razlikuje od standardne verzije ovog modela. Za razliku od BMW-a koji je svoj i3 razvio kao potpuno novi model, „Mercedes“ je problemu pristupio praktičnije, iskoristivši već postojeći model kako bi skratio period od predstavljanja prototipa do početka serijske proizvodnje, ali i kako bi umanjio troškove razvoja i proizvodnje novog modela.

Automobil pokreće elektromotor snage 180 ks (132 kW) sa 320 Nm maksimalnog obrtnog momenta koji omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,9 s. Maksimalna brzina ovog automobila elektronski je ograničena, kako se navodi, na 160 km/h, da bi vozilo imalo veći radijus kretanja. Autonomija kretanja ovog Mercedesa B klase, sa jednim punjenjem baterija, prema fabričkim podacima iznosi 200 km, zahvaljujući litijum-jonskim baterijama od 28 kWh, koje proizvodi „Tesla Motors“.

Primera radi, BMW i3 pokreće elektromotor od 170 ks (125 kW) sa 250 Nm obrtnog momenta. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno mu je 7,2 sekunde, a njegova maksimalna brzina je 150 km/h. „BMW“ tvrdi da i3 sa jednim punjenjem baterije može da pređe između 130 i 160 km puta.

„Mercedes“ još uvek nije saopštio koliko će koštati ovaj električni model, niti koliko će vremena biti potrebno za dopunu njegove baterije. Planirano je da prve isporuke na tržište počnu u narednih nekoliko meseci, najpre za kupce u SAD, nakon čega će se Mercedes B klase Electric Drive naći u prodaji i u Nemačkoj, ali i na odabranim evropskim tržištima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор