Po prodaji u SAD Mercedes prestigao BMW

made-in-germany-rs-mercedes-logo
Mercedes se posle gotovo deceniju i po vratio na prvo mesto najprodavanijih luksuznih automobila u Sjedinjenim Američkim Državama, ostaviviši za sobom svoje najveće suparnike, BMW i Lexus.

Ovaj nemački proizvođač automobila iz Štutgarta ostvario je najbolji prodajni rezultat ikada u toj zemlji, sa 312.528 isporučenih vozila kupcima u 2013. godini, i tako po prvi put od 1999. postao najprodavaniji premijum auto-brend u SAD. Samo u decembru prošle godine broj isporučenih automobila bio je povećan za 17 posto u odnosu na isti mesec 2012. godine, što je dovelo do ukupnog rasta prodaje na godišnjem nivou u 2013. od 14%.

Prema rečima izvršnog direktora Mercedesa u SAD, Stiva Kenona, rekordna prodaja u toj zemlji postignuta je pre svega zahvaljujući novim modelima koji su se pojavili tokom 2013. Mercedes je početkom jeseni na američko tržište izbacio novi kompaktni automobil, CLA, i novu generaciju S klase, a malo ranije u prodaji se našla i osvežena E klasa. Za nešto više od tri meseca i 14.113 prodatih automobila, Mercedes CLA je značajno pomogao svojoj kompaniji da prestigne BMW, kao svog najvećeg suparnika. Ali i S klasa i E klasa takođe su premašile u prodaji svoje konkurente, BMW Serije 7 i BMW Serije 5.

BMW se sa 309.280 isporučenih vozila morao zadovoljiti drugim mestom na tržištu SAD, iako je i sam zabeležio rast prodaje od 10% u 2013. Lexus je zauzeo treću poziciju na prodajnoj listi sa 273.847 prodatih automobila, a interesantno je da je i ovaj proizvođač povećao svoju prodaju u Sjedninjenim Državama za 12% u protekloj godini.

Kako kažu u Mercedesu, zahvaljujući pojavi modela CLA na tržiđtu, porasla je i prodaja odlazeće generacije C klase vozila. Naime, mnogi kupci koji bi došli u salon da eventualno kupe Mercedes CLA, predomišljali bi se i na kraju kupovali nešto veću C klasu. Osim toga, objašnjava Kenon, u prošloj godini poboljšan je i nivo usluga u prodajnoj mreži Mercedesa, što se isto tako pozitivno odrazilo na ukupnu prodaju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор