Mercedes stiže u Zemun

made-in-germany-rs-mercedes-logo
Šestomesečni poslovno-tehnički pregovori „Ikarbusa“ sa nemačkim gigantom „Mercedesom“ u završnoj su fazi. Planirana je proizvodnja kombi vozila i autobusa sa „euro 6″ motorom, a posla će biti za svih 280 radnika.

 

– Sve procene „Mercedesa“ prošli smo uspešno i uskoro očekujemo potpisivanje ugovora. Dogovor o poslovno-tehničkoj saradnji podrazumeva da će se u našim pogonima praviti sve vrste najsavremenijih autobusa i kombi vozila na „Mercedesovoj“ šasiji, što bi uz maksimalno upošljavanje svih 280 radnika otvorilo mogućnost i za angažovanje nekoliko desetina „komponentaša“ iz cele Srbije – objašnjava za „Večernje Novosti“ Aleksandar Vićentić, generalni direktor „Ikarbusa“.

Nemački gigant, koji u svom sastavu ima i čuveni autobuski brend „Setra“, pravi trenutno najsavremenije i „najekološkije“ autobuse, sa „euro 6″ standardom motora. Ponuda modela koji će se praviti u Zemunu obuhvata gradske i međugradske autobuse, ali i autobuse visoke turističke klase, kao i kombi vozila za prevoz putnika.

U pogonima „Ikarbusa“ trenutno se završava prototip autobusa na „Mercedesovoj“ šasiji, a kako objašnjava direktor Vićentić, vozilo je izrađeno po najsavremenijim standardima i biće  predstavljeno u Beogradu, na predstojećem „Međunarodnom sajmu privrednih vozila“, od 25. do 29. marta.

U kompaniji „Mercedes-Benc Srbija i Crna Gora“, ističu da su veoma zadovoljni što će doći do saradnje sa „Ikarbusom“, ali za sada nisu hteli da govore o detaljima.

Prvi autobus „Ikarbus“ je proizveo 1954. godine, a do sada je iz ove fabrike izašlo više od 20.000 autobusa, od kojih je značajan broj rađen za izvoz. Kompanija je tokom proteklih nekoliko godina uspela da sopstvenim snagama proizvede na šasiji MAN, nekoliko najsavremenijih niskopodnih vozila, od kojih neke pokreće prirodni gas. Sadašnji proizvodni kapaciteti „Ikarbusa“ su negde oko 250 autobusa godišnje.

– Dolazak „Mercedesa“ svakako predstavlja značajan potez, međutim imam utisak da smo kao država propustili da „Ikarbusu“ damo dodatni podsticaj, jer za njegove proizvode postoji veliko tržište i u Srbiji, a pre svega u Beogradu. Očekujem da posle otpočinjanja pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom, dolazak velikog igrača kao što je „Mercedes“ dodatno uveri investitore da je sada bolja klima za ulaganje u srpsku privredu – ocenio profesor dr Ljubodrag Savić za „Večernje Novosti“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор