Prvi autobus „Ikarbusa“ sa znakom „Mercedesa“

made-in-germany-rs-ikarbus

Iz fabrike u Zemunu danas je izašao prvi autobus napravljen u saradnji „Mercedesa” i „Ikarbusa”, čime je potvrđeno da se nemački automobilski gigant vratio u Srbiju nakon 17 godina. Novi autobus koštaće 135.000 eura, za njega se već interesuju kupci iz susedstva, a prodavaće se na području cele jugoistočne Evrope, piše „Politika“.

Generalni direktor „Ikarbusa” Aleksandar Vićentić rekao je da je prototip novog autobusa prvi u nizu autobusa i kombi vozila koje dve kompanije treba zajednički da naprave u narednom periodu. On je izrazio uverenje da će saradnja sa tako renomiranom kompanijom značajno doprineti podizanju kvaliteta proizvoda i mogućnosti njegovog plasiranja na domaće i strano tržište. Direktor „Mercedesa“ Rolf Jirgen Zajerle izjavio je da je proizvodnja autobusa dobar signal za „Ikarbus” i Srbiju, kao i da se nada da će ta saradnja postići veliki uspeh.

Novi model autobusa sa oznakom IK 112 LE biće prikazan na predstojećem salonu automobila u Beogradu. U pitanju je „lou entri solo”, kombinacija niskopodnog i srednjepodnog gradskog autobusa sa 35 sedišta, kapaciteta 100 putnika. Autobus je prilagođen za prigradske linije i loše puteve i jeftiniji je od niskopodnog. Na ovom modelu „Mercedesova” je samohodna šasija, dok „Ikarbus” radi nadogradnju, pri čemu je posao podeljen po pola.

– Ugovor o tehničko-poslovnoj saradnji „Ikarbusa“ i „Mercedesa“ treba da bude potpisan do kraja marta, što je veoma značajno za „Ikarbus“ kome je neophodan starteški partner. Nakon potpisivanja ugovora o saradnji u „Ikarbusovoj” fabrici u Zemunu zajednički će se raditi na još šest do sedam novih modela gradskih, međugradskih i turističkih autobusa i kombi vozila. U izradi novog modela autobusa učestvuje više od 90 firmi iz Srbije, a u fabrici u Zemunu u kojoj je trenutno 280 radnika, trebalo bi da bude zaposleno još najmanje 150 novih radnika – izjavio je Vićentić agenciji „Tanjug“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор