Nemački „Trak lajt“ gradi fabriku u Ćupriji i zapošljava 500 radnika

made-in-germany-rs-truck-lite

Nemačka kompanija „Trak lajt“ (Truck-Lite Europe GmbH) započeće u Ćupriji izgradnju nove fabrike za proizvodnju autodelova za Audi, Mercedes i VW, u kojoj će posla biti za 500 radnika.

Danas je potpisan sporazum između Opštine Ćuprija i Direkcije za imovinu o prenosu prava na zemljište, kao i Memorandum o razumevanju opštine i nemačke kompanije. Kako prenosi agencija „Tanjug“, ovim poslovnim dogovorom stvoreni su uslovi da se u Ćupriji otvori prva fabrika nakon četiri decenije.

Gradonačelnik Ćuprije Ninoslav Erić istakao je da je ovo veliki dan za taj grad i Pomoravlje, jer će posao u ovoj godini dobiti 500 građana, objasnivši da se ugovorom sa Direkcijom za imovinu opštini prenosi 16 hektara građevinskog zemljišta.
– Do juna prošle godine Ćupriju su zvali tunelom između Paraćina i Jagodine, a danas smo postali lokomotiva za celo Pomoravlje. Pre osam meseci niko nije mogao ni da sluti da će posle 40 godina Ćuprija praviti fabriku – rekao je Erić.

Štefan Pfingsten, generalni direktor „Trak lajt Evropa“ i Sven Milhauzen, direktor na gloabalnom nivou za nabavke i direktor „Trajk lajt“ d.o.o Srbija, objasnili su da je ova kompanija ćerka firma američke korporacije „Pencke“, koja ima godišnji obrt vredaan oko 20 milijardi dolara. Kako su naglasili „Trak lajt“ se bavi proizvodnjom auto delova, ima osam pogona širom sveta sa 3.500 zaposlenih, a njen promet je oko pola milijarde eura.

– Ulazak na srpsko tržište je naš dugoročni projekat. Planiramo ulaganja od 10 miliona eura u mašine, a uložićemo i u ljude. Planirali smo da zaposlimo građane Ćuprije, ali i radnike iz drugih delova Srbije, zbog čega ćemo se povezati sa auto-klasterom u Kragujevcu – izjavili su predstavnici nemačke firme i izrazili nadu da će memorandum biti brzo pretočen u ugovor.
Vlada je ovaj projekat pomogla bespovratnim sredstvima, koja će se, kako je istaknuto ovom prilikom, višestruko vratiti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор