Za gašenje nuklearki „Vatenfal“ od Nemačke traži odštetu

AKW Temelin

Zbog odluke zvaničnog Berlina da postepeno odustane od proizvodnje nuklearne energije i ugasi više nuklearnih reaktora, švedska energetska grupacija „Vatenfal“ traži od Nemačke 4,7 milijardi eura odštete.

Kako navode izvori iz nemačke vlade, ovaj iznos na ime odštete spomenuo je nemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel na sastanku parlamentarnog ekonomskog komiteta.

U decembru 2012. godine mediji u Švedskoj su pisali da „Vatenfali“ traži od Nemačke odštetu od 3,5 milijardi eura, prenosi agencija „Tanjug“.

Posle zemljotresa i cunamija koji su u Japanu 2011. godine izazvali nuklearnu katastrofu, nemačka vlada odlučila je da u potpusnosti odustane od nuklearne energije, uz ekspresno zatvaranje nekoliko reaktora, od kojih su dva na severu zemlje bili u zajedničkom vlasništvu švedskog „Vatenfala“ i nemačkog „E.ON-a“.

Ta dva nuklearna postrojenja u vreme zatvaranja već su se borila sa tehničkim problemima i bila su van funkcije od 2007. odnosno 2009. godine. Međutim, švedska kompanija „Vatenfal“ tvrdi da je odlukom Berlina prekršeno njeno pravo na vlasništvo nad ovim reaktorima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор