Izveštaji stečajnih upravnika na internetu

made-in-germany-rs-alsu

Od 1. oktobra Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSUalsu) objavljuje na svom internet portalu izveštaje stečajnih upravnika, dok će odluke i oglasi koji se odnose na privredna društva u stečaju biti od naredne godine objavljivani i na elektronskoj oglasnoj tabli privrednih sudova, objasnila je v. d. direktora ALSU Ivana Matić.

Ona je rekla da će i komunikacija sa učesnicima u ovom postupku biti elektronska, kao i da će ceo taj proces na ovaj način biti transparentniji. Po rečima Matićeve, koja je učestvovala u izradi ovog zakona, cilj usvojenih izmena je da se omogući brže i efikasnije rešavanje problema preduzeća u blokadi, ali i da se povećaju prava poverilaca.

– Od početka 2010. godine, kada je usvojen Zakon o stečaju i stečajnom postupku, od 52.000 pravnih lica koja se nalaze u blokadi, otvoreno je samo 3.500 stečajeva. U Evropi je glavni indikator odnos broja stečajeva i privrednih društava. Na 10.000 registrovanih preduzeća u 2012. godini u Srbiji, broj otvorenih stečajeva iznosio 97, a u 2013. godini 17, dok je u Austriji prosečan godišnji broj stečajeva oko 80, na isto toliki broj firmi – kazala je Matićeva, a prenosi „Danas“.

Ona je takođe ocenila da u Srbiji nije bilo dovoljno podsticaja da se otvaraju stečajevi kod firmi koje su u blokadi i da su najnovije zakonske izmene usvojene pre svega da bi se takva situacija promenila. U maju mesecu ove godine broj blokiranih računa preduzeća, preduzetnika i fizičkih lica, iznosio je 25.785, od kojih je 6.866 bilo u blokadi duže od tri godine.

Matićeva je objasnila da unapred pripremljeni planovi reorganizacije ili planovi reorganizacije iz stečaja, omogućavaju da se stečaj ne završi bankrotstvom. Ona je rekla i da je od 2010. godine do 4. oktobra ove godine Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika bilo podneto ukupno 160 planova za reorganizaciju iz stečaja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор