Nemci Rusima prodali najveće skladište gasa u EU

made-in-germany-rs-gasovod-cevi

Na osnovu dogovora koji je deo projekta „Severni tok“ nemačka kompanija „BASF“ potpisaće ove jeseni ugovor o prodaji Ruskom „Gaspromu“ najvećeg podzemnog skladišta zemnog gasa u Evropi, dok će zauzvrat Nemci dobiti pristup rezervama gasa u zapadnom Sibiru.

Okvir za ove ugovore urađen je još u decembru prošle godine, kada je od Evropske komisije dobijena saglasnost, a nadležni iz EU i Rusije tvrde da sankcije zbog ukrajinske krize neće uticati na nastavak realizacije ovog dogovora, prenosi „B92“.

Skladište zemnog gasa nalazi se u nemačkom gradu Redenu, na površini od osam kvadratnih kilometara, dok se skladištenje vrši na dubinama do dva kilometra. Kapacitet skladišta je 4,2 milijarde kubnih metara, što poređenja radi, predstavlja oko sedam posto godišnje potrošnje ovog energenta u Nemačkoj.

Redensko skladište gasa jedno je od ključnih za energetsku sigurnost Nemačke i Holandije, a po podacima iz 2012. godine, ono je predstavljalo petinu skladišnih kapaciteta u Nemačkoj.

– Ova razmena će značajno ojačati „Gaspromovu“ poziciju u liniji proizvodnje, od sirovih materijala, preko realizacije, do finalnog proizvoda za mušterije – navode u ruskoj kompaniji koja inače, svoj gas skladišti u Srbiji, Austriji, Velikoj Britaniji, Letoniji, Belorusiji i Jermeniji.

Nemački hemijski gigant „BASF“ takođe ima i 15 procenata udela budućem u gasovodu „Južni tok“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор