Skok cena stanova u Nemačkoj pod lupom zakona

made-in-germany-rs-stan01

U Nemačkoj je zvanično sklopljeno više od 21 milion ugovora o iznajmljivanju stanova, međutim cena njihovog zakupa trenutno vrtoglavo raste, naročito u velikim gradovima.

Na predlog ministra za zaštitu potrošača Hajka Masa vlada je nedavno donela odluku, u narodu prozvanu „kočnica za kirije“, koja bi trebalo da zaustavi ovaj nagli rast cena, a koja na novi način definiše kada stanodavci smeju da podižu stanarinu i koliko.

Po ovom zakonu koji će stupiti na snagu u proleće iduće godine, stanodavci će novim stanarima smeti da dignu stanarinu najviše do 10 posto od prosečne cene stana na određenoj lokaciji i u određenom regionu, dok stare kirije ostaju nepromenjene.

Nemački tabloid „Bild“ piše da je važenje ovog zakona ograničeno i vremenski i prostorno, na velike gradove i područja u kojima je potražnja najveća, u trajanju do najviše pet godina. Konačnu listu ovih oblasti treba da sastavi svaka pokrajina za sebe, prenose „Vesti“.

Od novih mera najviše koristi će imati oni koji stanove traže u velikim gradovima: Berlinu, Hamburgu, Kelnu ili Minhenu, ali i u manjim mestima koja su poznata po univerzitetima i velikom broju studenata. Nova pravila takođe će obezbediti da i oni koji normalno zarađuju dođu do stanova na atraktivnim lokacijama. Nemačko udruženje stanara „DMB“ procenjuje da će godišnje više od milion novih stanara imati korist od ove odluke, ali i ukazuje da ne treba gajiti iluzije da će doći do pada stanarina, već se više radi o „bolnoj terapiji“.

Strukturni problem velikih i univerzitetskih gradova u Nemačkoj i dalje je manjak plativih stanova za prosečne građane. Od novih pravila su izuzeti novosagrađeni i temeljno sanirani stanovi, jer vlada nije želela da odvrati investitore od ulaganja u građevinarstvo. Udruženje stanara ističe da nije jasno regulisano kakve sankcije će snositi ponuđači stanova koji se ne pridržavaju zakona, kao ni ko treba da ih tuži, što može dovesti do nepoštovanja zakona.

Sa druge strane, udruženje stanodavaca kritikuje ovaj zakon smatrajući da ogroman broj vlasnika već i danas skoro ništa ne zarađuje od izdavanja stanova, a mnogi su i u gubicima.

Vlada ipak smatra da će ova pravila stanarima godišnje doneti olakšice u ukupnom iznosu od oko 850 miliona eura, dok će stanodavcima prihodi opasti ili će imati dodatne troškove od oko 520 miliona eura.

Najveći gubitnici u celoj ovoj priči izgleda da će biti agencije za posredovanje pri izdavanju stanova, jer nova uredba donosi drastične promene u njihovom radu. Uvodi se pravilo „ko naruči, plaća“, koje kaže da će ubuduće gotovo celu proviziju za posredovanje morati da plati stanar, a ne stanodavac. Ovo će dovesti do pada potražnje za uslugama agencija i posrednika, zbog čega je udruženje nekretnina Nemačke već podnelo tužbu Ustavnom sudu protiv novih pravila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор