Zavisnost Nemačke od ruskog gasa ograničava suverenitet EU

made-in-germany-rs-gasovod-cevi

Poljski premijer Donald Tusk upozorio je da zavisnost Nemačke od ruskog prirodnog gasa predstavlja pretnju suverenitetu Evrope, zbog narastanja tenzija između Istoka i Zapada oko Ukrajine.

Kako je Tusk istakao prilikom obraćanja novinarima uoči posete nemačke kancelarke Angele Markel Varšavi, siguran je da bi Nemačka zavisnost od ruskog gasa mogla da ograniči suverenitet Evrope, prenosi agencija „Frans pres“.

Nemačka ima uspostavljene brojne trgovinske i investicione veze sa Rusijom, od koje kupuje oko jednu trećinu gasa i nafte kako bi podmirila potrebe svoje ekonomije. Takođe, Nemačka je nedavno probala da ublaži neslaganje Zapada i Rusije oko situacije u Ukrajini, međutim analitičari smatraju da je ovo njeno zalaganje utihnulo zbog straha da bi to moglo ugroziti ekonomske veze sa Rusijom.

– Pitanje Ukrajine je pitanje buduće bezbednosti Evropske unije i o tome ću otvoreno razgovarati sa Merkelovom. Ukazaću joj na to da aktuelni koncept koji se odnosi na zaštitu životne sredine i distribuciju gasa predstavlja pretnju sigurnosti i suverenosti čitave Evrope – rekao je Tusk tokom posete vojnoj bazi na severu Poljske, i dodao da EU mora da revidira svoju energetsku politiku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор