Izgradnja hidroelektrane na Savi kod Kupinova sve izvesnija

made-in-germany-rs-hidro-elektrana

Povodom realizacije projekta izgradnje hidroelektrane na Savi kod Kupinova, predsednik Privremenog organa Opštine Pećinci Sava Čojčić sastao se sa Žanom Volfom, vlasnikom kompanije „Volfplus”.

Kako piše novosadski „Dnevnik“, potpisivanjem Memoranduma o razumevanju pre mesec dana, Opština Pećinci je sa ovom kompanijom ostvarila strateško partnerstvo na polju razvoja energetskih potencijala, kroz obezbeđivanje direktnih investicija u hidroenergetske objekte.

– Ovo je početak realizacije projekta vrednog 200-250 miliona eura, izgradnje hidrocentrale na Savi snage 100 megavata. Najveća korist za nas kao lokalnu samoupravu jesu nova radna mesta i mogućnost zapošljavanja lokalnog stanovništva. Memorandumom je takođe predviđeno da se tri posto vrednosti ukupne proizvodnje struje izdvaja za Opštinu Pećinci, što je cifra koja bi u značajnoj meri stabilizovala naš budžet. Prostorni plan Opštine je urađen, a lokalna administracija će biti maksimalno efikasna u prećenju investicije i pribavljanju dokumentacije – rekao je Čojčić.

Kako je najavio Žan Volf, realizacija investicije počeće odmah nakon izbora, kada se formira Vlada i lokalna vlast. On je istakao da zainteresovanih investitora ima i da je u Evropskoj uniji vrlo pozitivna klima što se tiče ulaganja u projekte zelene energije u Srbiji.
– Sarađujemo sa DG bankom koja je nemačka državna i evropska institucija, i koja trenutno vrši veliki pritisak da se investira u zelenu energiju u Srbiji. Ova banka je spremna da obezbedi 70 posto sredstava za investiranje, dok bi ostatak bio obezbeđen iz privatnih izvora, ili od strane neke druge institucije. Pregovori se već nakon prvog radnog sastanka nalaze u veomao zbiljnoj fazi, jer i ukupne tehničke mogućnosti, i političke prilike u Opštini Pećinci obećavaju skoru konkretizaciju pregovora – naglasio je Volf.

Direktor „Eko-energoinženjeringa” Zoran Mojić smatra da bi se osim finansijske koristi, izgradnjom hidroelektrane na Savi, poboljšali i ekološki uslovi, a visok vodostaj reke mogao bi se iskoristiti za navodnjavanje obradivih površina.

– Ovo je trenutno možda i najveća investicija u Srbiji za koju ne sumnjam da će biti realizovana. Biće to prva izgrađena hidroelektrana u Srbiji nakon 35 do 40 godina. Investicija je dobila podršku Vlade Republike Srbije, svih resornih ministarstava i važnih državnih institucija, a izgradnja hidroelektrane bi mogla biti završena za dve do dve i po godine – rekao je Mojić i objasnio da se turska kompanija sa kojom je Opština Pećinci potpisala Memorandum o razumevanju u maju prošle godine, povukla zbog ulaganja u veće projekte iz oblasti proizvodnje električne energije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор