U Bečeju počinje izgradnja Centra za doradu semena

Seme

U Industrijskoj zoni u Bečeju počela je da se realizuje dugo najavljivana investicija nemačke kompanije KVS (KWS SAAT AG), izgradnja Centra za doradu semena. Reč je o ulaganju vrednom 40 miliona dinara, kojim će se obezbediti radna mesta za preko 200 radnika, piše novosadski „Dnevnik“.

Kompanija KVS već je dobro poznata našim poljoprivrednicima, jer je reč o jednom od svetskih lidera u semenskoj proizvodnji, sa tradicijom semenarstva dugom 158 godina, a poljoprivredni gigant PIK Bečej koperant je ove kompanije tokom poslednjih 12 godina.

– Ovo je trenutno najvažnija investicija naše kompanije. Prvi smo od semenskih kuća prepoznali da je Vojvodina pravi region za proizvodnju semena i zato sada realizujemo našu prvu grinfild investiciju. Rukovodstvu Bečeja zahvalio bih se na predusretljivosti i pomoći da na vreme započemo radove, kako bismo ih u očekivanom roku do avgusta i završili. Iskreno se nadam da će izvođači radova, koji su uglavnom iz Srbije, biti ekspeditivni, te da ćemo prvi kukuruz primiti već prvih nedelja avgusta, a svečano otvaranje Centra moglo bi biti krajem avgusta ili početkom septembra – izjavio je Suad Kumbarić, direktor KVS za Srbiju.

Predsednik Opštine Bečej Vuk Radojević rekao je da ostvarenjem ove investicije lokalna samouprava šalje jasnu poruku svim zainteresovanim investitorima, inostranim i domaćim, da je Bečej pogodna destinacija za investiranje kapitala. Kako navodi, pre ove kapitalne investicije za našu privredu, u Bečeju su već otvoreni pogoni češke kompanije „Favorit” za montažu bicikala i francuskog proizvođača poljoprivrednih priključnih mašina „Kivonj”.

– Zahvalni smo Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave, koje je prepoznalo naše angažovanje i sa 16 miliona dinara nam omogućilo da prošle godine realizujemo projekat elektroenergetskog osnaživanja u Industrijskoj zoni, a sada sa novih 18 miliona dinara da realizujemo i projekat kanalizacione infrastrukture. U planu je i izgradnja gasnog cevovoda, čime ćemo kompletirati infrastrukturu u ovom delu Industrijske zone, ne samo za kompaniju KVS, već i za sve druge potencijalne investitore – rekao je Radojević.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор