Nemački „KVS“ radi u Bečeju punim kapacitetom

Seme

Centar za doradu semena nemačke kompanije „KVS“ (KWS SAAT AG) u Novom Bečeju biće svečano otvoren 28. novembra, mada nova fabrika već radi punim kapacitetom još od 25. septembra.

Ovo je najveća investicija u bečejskoj opštini za protekle tri decenije, vredna oko 40 miliona eura, koja će direktno ili indirektno uposliti oko 250 novih radnika.

– Ovo je trenutno najvažnija investicija naše kompanije, naša prva grinfild fabrika i ponosni smo što smo prvi od semenskih kuća prepoznali Vojvodinu kao optimalan region za proizvodnju semena – izjavio je pri polaganju kamena temeljca u martu ove godine, direktor „KVS“ za Srbiju Suad Kumbarlić, prenosi novosadski „Dnevnik“.

Do sada je već završena prva faza izgradnje ovog Centra koji se nalazi na 15 hektara u bečejskoj Industrijskoj zoni, kraj Fabrike za preradu soje „Sojaprotein”.

-Počeli smo s probnim radom u prvoj polovini septembra, a proizvodnja teče punim kapacitetom od 25. septembra. Imajući u vidu da je proces rada veoma složen, da je oprema kupljena od više najboljih svetskih proizvođača, trebalo je sve uštimati. Zadovoljni smo što je sve prošlo bez većih problema i zastoja u doradi semena kukuruza, a sada nam predstoji isti posao sa suncokretom: sušenje, čišćenje, tretiranje i pakovanje semena u male vreće – objašnjava šef Centra za doradu semena „KVS“ u Bečeju Srđan Popov Tapavički.

Bravar Karolj Bakša (44) je sedam godina bio bez posla, a sada je prezadovoljan i poslom i zaradom. Smenovođu Miomira Vukovića (41) je zasenila savremena tehnologija proizvodnje, koja je drugačija od one na kojoj je do sada radio. Igor Prošić (35) koji radi na poslovima održavanja, naglašava da su zahtevi rada maksimalni, ali su i primanja za bečejske prilike maksimalna. Smenovođa Laslo Horvat (42) ističe odličnu organizaciju rada i dobre međuljudske odnose u tek formiranom kolektivu.

U lokalnoj samoupravi kažu da nisu žalili višemesečni trud uložen tokom kampanje da „KVS“ izabere baš Bečej za svoju proizvodnu destinaciju, jer se isplatilo. Između 70 i 80 posto proizvodnje Centra namenjeno je stranom tržištu, što je pozivnica i drugim investitorima da dođu u Industrijsku zonu u Bečeju. Posao sa nemačkom kompanijom, po njihovim navodima, predstavlja primer izuzetne predusretljivosti administracije najveće potiske opštine u brzom rešavanju papirologije oko realizacije investicije.

Nemačka kompanija „KVS“ je poznata u svetu kao gigant i jedan od lidera u semenskoj proizvodnji, a kako je ovaj region jedan od najrazvijenijih ratarskih krajeva u Srbiji, razumljivo je što je ta kompanija već odavno poznata bečejskim poljoprivrednicima. „KVS“ ima 158 godina dugu tradiciju poslovanja, a u Srbiji su prisutni tokom poslednjih 12 godina, koliko je dugo i domaći „PIK Bečej“ njihov kooperant.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор