U Srbiji se godišnje proda 150.000 tona mesa uginulih životinja

made-in-germany-rs-govedina

Godišnje se na crnom tržištu Srbije obrne oko 300 miliona eura prodajom mesa uginulih životinja, koje nelegalnim putevima završi u mesarama.

– Od oko 250.000 tona ukupnog otpada uginulih životinja, godišnje se u Srbiji bar 150.000 vrati u hranu. Ako uzmemo cenu od samo dva eura po kilogramu, koliko košta sirovina u proizvodnji pašteta, pljeskavica i drugih proizvoda, dolazimo do cifre od 300 miliona eura koji se okreću u ovom biznisu godišnje. Sve je to omogućeno ne primenjivanjem usvojenih zakona – kaže za „Blic“ Serž Ame, direktor belgijske fabrike „Zelena“, koja je u Inđiji prošle godine pokrenula fabriku „Energozelena“ za bezbedno uklanjanje životinjskog otpada.

Zbog nepoštovanja bilateralnog sporazuma Belgija je tužila našu zemlju, a Srbija ima rok od nekoliko meseci da počne da primenjuje Zakon u oblasti bezbednog uklanjanja životinjskog otpada. Suočena sa međunarodnom arbitražom i odštetom, Vlada Srbije je formirala radnu grupu, a rezultat toga je hapšenje Nebojše J. u Velikoj Plani, vlasnika mesare kod koga je zaplenjena tona mesa uginulih krava i konja. On je osumnjičen za proizvodnju i stavljanje u promet škodljivih proizvoda, delo za koje Krivični zakon predviđa kaznu do tri godine zatvora.
Zakoni koji regulišu ovu oblast postoje desetak godina i usklađeni su sa evropskim. U Srbiji su postojale tri fabrike za neškodljivo uklanjanje otpada, ukupnog kapaciteta 20.000 tona.

– Dobili smo punu podršku Vlade Srbije da napravimo fabriku, ali onog momenta kada je pogon kapaciteta 150.000 tona, umesto dosadašnjih 20.000, pokrenut, naišli smo na ogroman otpor i sprečavanje da na tržištu dođemo do otpada. Naša saznanja prijavili smo policiji, smatrajući da je reč o narušavanju zdravlja cele nacije, pa i narušavanju ugleda države. Ukoliko se ovaj problem ne reši pod znakom pitanja biće i pregovori o pridruživanju EU – upozorava Serž Ame.

Dr Saša Stokić, predsednik Upravnog odbora Veterinarske komore Podunavskog okruga kaže da se na žalost to dešavalo, desilo se i dešavaće se zbog loše kaznene politike u Srbiji.
– Pravilo je da životinji u trenutku klanja moraju da rade životne funkcije. Čak i tada, ako se ne uklone unutrašnji organi u roku od pola sata, meso nije za ljudsku ishranu. Ja bih ovakve slučajeve kvalifikovao kao pokušaj ubistva – kategoričan je dr Stokić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор