Proizvodnja hrane u Srbiji u 2013. smanjena za 4,6 posto

made-in-germany-rs-povrce

U prošloj godini proizvodnja prehrambenih proizvoda u Srbiji opala je za 4,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS), pozivajući se na zvanične statističke podatke, prenosi agencija „Tanjug“.

Najveći rast proizvodnje od 2,4 posto zabeležen je u prošloj godini kod pekarskih proizvoda i testenina, a neznatan rast od 1,9 posto takođe je registrovan i kod prerade i konzervisanja voća i povrća.

Popriličan pad u prošloj godini od 17,2 posto zadesio je proizvodnju biljnih i životinjskih ulja i masti, ali i prerađivače konzervirane ribe, ljuskara i mekušaca od 16,3 procenta.

Rast proizvodnje prehrambenih proizvoda tokom 2013. godine zabeležen je kod voćnih sokova, čokolada, ekstrudiranih i ekspandiranih peciva i konzervisanog povrća, dok je neznatan pad registrovan u proizvodnji sirovog i rafinisanog ulja, brašna, testenina, mineralnih voda i piva.
U PKS ističu da je u odnosu na 2012. godinu, u 2013. bio povećan izvoz sirovog i jestivog suncokretovog ulja, šećera, brašna od pšenice i konditorskih proizvoda, a manji pad zabeležen je u izvozu mineralnih voda.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор