Za Nemačku ide 15 tona bagremovog meda

made-in-germany-rs-med

Pirotski pčelari iz Udruženja pčelara „Stara planina“ izvešće ove godine na tržište Nemačke između 10 i 15 tona prvoklasnog bagremovog meda po ceni od 3,7 eura po kilogramu.

Kako je za agenciju „Tanjug“ izjavila Ljiljana Pejčić, predsednica Udruženja pčelara „Stara planina“, Nemcima je najinteresantniji bagremov med.

– Zahvaljujući brojnim olakšicama od strane države, ali i dobroj saradnji sa lokalnom samoupravom, u Pirotu se sve više mladih ljudi opredeljuje za bavljenje pčelarstvom. Bagremov med sa Stare planine malo je lakši u odnosu na livadski, koji je takođe izuzetno kvalitetan, pre svega zbog ogromnog broja vrsta lekovitog bilja na ovoj planini. Od ove godine Ministarstvo poljoprivrede je donelo i uredbu koja omogućava pčelarima da od države dobiju povraćaj čak polovine sredstava investiranih u nabavku nove opreme, što je odlična vest za sve koji se bave pčelarstvom – kaže Pejčić.

Inače, Pejčićeva se bavi pčelarstvom zajedno sa svojim suprugom i poseduje oko 200 košnica, uglavnom na Staroj planini u okolini sela Gostuša. Na poslednjem Sajmu etno-hrane i pića koji je održan u Beogradu, poljoprivrednom gazdinstvu Pejčić iz Gostuše uručena je nagrada Robna marka iz Srbije.

Pirotski pčelari iz drugog udruženja uspeli su u prošloj godini da na tržište Italije takođe izvezu preko 25 tona bagremovog meda.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор