Ove godine više jagoda, višanja, malina i jabuka

made-in-germany-rs-eu-voce-jagode-maline

Srbija će ove godine zabeležiti veći rod jagoda, višanja, malina i jabuka, dok su zahvaljujući presađivanju, štete koje su poplave nanele povrću minimalne. Pri kraju je berba višanja, jagoda i malina, a uvećan prinos jabuka se tek očekuje, prenosi agencija „Tanjug“.

Evica Mihaljević iz asocijacije „Plodovi Srbije“ objašnjava da su vremenske prilike sa dosta kiše i vlage najviše oštetile jagode, jer je reč o osetljivoj prizemnoj biljci koja je u takvoj situaciji podbacila i kvalitativno i količinski. Po njenim rečima, rod jagode je između 7.000 i 8.000 tona.

– Do sada je obrano 70 posto višnje i 50 do 60 posto maline. Procenjuje se da će proizvodnja višnje biti za 10 do 15 procenata veća nego prošle godine i očekuje se da će iznositi 90.000 do 100.000 tona. Trebalo bi da i rod maline bude veći za 15 do 20 posto, što ukupno iznosi od 70.000 do 80.000 tona. Berba jabuka još nije počela, ali su procene da će rod tog voća takođe biti veći, između 250.000 i 270.000 tona. Ovi podaci moraju se uzeti sa rezervom, jer je vreme vrlo čudno, pa je dovoljna jedna veća nepogoda da sve to prepolovi – objašnjava Mihaljevićeva.

Kada je reč o izvozu, ona kaže da je za prvih šest meseci iz Srbije na strana tržišta plasirano 5.200 tona jagoda, 41.000 tona jabuka i 3.500 tona trešanja. Kako je precizirala, ovi podaci odnose se na izvoz jabuka prošlogodišnjeg roda, a dobro je što je na taj način obezbeđen kontinuitet izvoza do novog roda. Ona je istakla da Srbija izveze od 50 do 80 posto svoje proizvodnje voća, što zavisi od situacije na tržištima Evrope i Rusije. Osvrnuvši se na štetu od poplava koje su tokom maja pogodile Srbiju, Mihaljević je rekla da je stradao deo voća oko Krupnja i Loznice, ukazavši da je to mali udeo u ukupnoj proizvodnji.

Po njenim navodima, povrća je izvezeno 18.000 tona, mada će ta količina će biti mnogo veća, jer pravi izvoz Srbije počinje u junu i traje sve do oktobra. Mihaljevićeva je ukazala i na neophodnost povećanja proizvodnje ranog povrća, kako bi se bar supstituisao njegov uvoz u prvoj polovini godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор