Cene jabuka u Srbiji između Rusije i pijace

made-in-germany-rs-jabuke

Ovogodišnji prinos jabuka u čačanskom kraju, koji je manji nego pršle godine, nije razlog da tamošnji proizvođači ovog voća ne budu zadovoljni, jer roda ima i za naše i za rusko tržište.

Marko Topalović iz Miokovaca ima zasad jabuke na površini od tri hektara i planira da proširi proizvodnju.

– Rod jabuke je ove godine različit od sorte do sorte. Ajdared je dobro rodio, Zlatni delišes podbacio. Međutim, mi koji smo primenili adekvatnu zaštitu protiv grada, zadovoljni smo prinosom, a kiša je pogodovala proizvodnji. Zasadi jabuka pod špalirima, koji su u ovom kraju aktuelni od pre tri godine, dali su prinos od 40 do 50 tona po hektaru, a oni stariIji od 2,5 do 3 vagona. Voće plasiramo uglavnom na rusko tržište – objasnio je Topalović agenciji „Tanjug“ i dodao da je deo ovogodišnjeg roda prodat i na našem tržištu po ceni od 30 do 50 dinara po kilogramu za prvu klasu.

Po njegovim rečima, cena jabuka namenjenih industrijskoj proizvodnji je niska i kreće se od 5 do 6 dinara po kilogramu, pa su voćari opale jabuke koje nisu previše oštećene, prodavali na pijacama.

Milan Lukić, stručnjak iz čačasnkog Instituta za voćarstvo, kaže da su proizvođači iz ovog kraja imali velikih problema sa rodom i zaštitom plodova, jer je velika količina padavina pogodovala razvoju patogena.

– Jabuke su takođe, bile podložne čađavoj krastavosti, pa su bili neophodni tretmani u određenom periodu. Voćari koji su primenili adekvatne agro i pomo-tehničke mere imaju zadovoljavajući prinos i kvalitet, međutim, čačanski kraj je u nekoliko navrata pogodio grad koji je napravio velike štete nezaštićenim zasadima, pa je rod, generalno gledano, manji u odnosu na prošlu godinu – rekao je Lukić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор