Nemci uništavaju 31.000 ćurki zbog virusa H5N8

made-in-germany-rs-curke-farma

Nemci su prinuđeni da unište oko 31.000 svojih ćurki, jer je na jednoj farmi u Saveznoj pokrajini Meklenburg – Prednja Pomeranija, otkriveno prisustvo virusa „ptičjeg gripa“, što se po prvi put desilo u Evropi.

Mediji u Nemačkoj prenose mišljenja nadležnih stručnjaka da širenje „ovog veoma agresivnog virusa“, mora najbrže moguće biti stopirano. Zbog toga će ubijanje jata ćurki sprovesti više timova pod nadzorom veterinarskih stručnjaka, a kako je predviđeno, uništavanje živine sprovešće se gasom, nakon čega će se ćurke transportovati u zatvorenim vozilima do lokacija gde će biti uništene, prenosi agencija „Tanjug“.

U okolini farme u naselju Hajnrihsvalde kod Šverina, gde je otkriven virus H5N8, formirana je zaštitna zona u krugu od 50 kilometara, u kojoj se pernate životinje ne smeju držati na otvorenom prostoru, a ova zabrana važi sve do granice sa Poljskom. Kako dalje navode nemački mediji, prema dosadašnjim saznanjima, još uvek nije bilo prenošenja ove bolesti sa životinja zaraženih H5N8 virusom, na ljude.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор