Srpska hrana stiže u ruski „Metro“

made-in-germany-rs-metro-rusija

Predstavnici prehrambenih kompanija iz Srbije dogovorili su se sa rukovodstvom ruskog trgovinskog lanca „Metro keš end keri“ o izvozu srpskih proizvoda na tržište Rusije.

U pregovorima o izvozu na rusko tržište koje snabdeva oko 140 miliona stanovnika, učestvovalo je više od 30 domaćih preduzeća iz prehrambenog sektora, a ugovorom je predviđen izvoz svežeg i prerađenog voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, gotovih jela, slatkiša, sira i mlečnih proizvoda, prenosi agencija „Beta“.

Za prvih deset meseci ove godine, izvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije u Rusiju porastao je za 73 procenta, dostižući vrednost od ukupno 250 miliona dolara, pa se očekuje da će do kraja godine izvoz na rusko tržište premašiti 300 miliona dolara.

Zabeležen je porast izvoza svežeg i prerađenog voća i povrća, svih vrsta sira, svinjskog i goveđeg mesa i mesnih prerađevina, sladoleda, sokova, vina i alkoholnih proizvoda, kao i semena suncokreta i kukuruza, sadnica voća i kalema ruža.

U prošloj godini ukupan izvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije u Rusiju iznosio je 184,6 miliona dolara, što u odnosu na 2012. godinu, takođe predstavlja povećanje za 13 posto.

Inače, izvoz prehrambenih proizvoda čini petinu ukupnog izvoza Srbije u Rusiju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор