Krompir iz uvoza „preplavio“ Srbiju

made-in-germany-rs-krompir

Do prave „poplave“ uvezenog krompira došlo je zbog viškova i niskih maloprodajnih cena ovog povrća na tržištima zemalja Evropske unije (EU).

– Uvoz krompira iz zemalja Evropske unije nikada nije bio veći od ovoga koji se beleži u poslednja tri meseca. U zemljama EU cena krompira se kreće od 0,6, i 0,7 eurocenti do 1 eura, što sa troškovima uvoza i transporta iznosi od 20 do 21 eurocent. Činjenica je da je krompir iz uvoza skuplji od domaćeg, ali je i boljeg kvaliteta zbog uniformnog oblika i lepe pokožice. Na prodaju i plasman u velikim marketima utiče i što je krompir ponuđen u lepom mašinskom pakovanju od 5 do 10 kilograma – objašnjava za „Večernje novosti“ Nenad Nešović, savetodavac u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi (PSS) Kraljevo.

Na tržištu Srbije cene krompira kreću se u intervalu od 16 do 20 dinara, bez PDV-a. To je, po Nešovićevim rečima, za većinu proizvođača na nivou cene koštanja, pa zbog toga i ne obezbeđuje zaradu. Kako kaže, prodaja krompira ne ide uobičajenim tempom, jer se poslednjih godina smanjuje potrošnja krompira u većini porodica, a prvi razlog za takvu situaciju je skok maloprodajnih cena, a drugi je smanjenje platežne sposobnosti potrošača. U isto vreme, na tržištu Srbije raste potrošnja peciva i testa, navodi Nešović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор