Srbija sve manje uvozi parfeme, a sve više viski!

made-in-germany-rs-johnnie-walker

Iz godine u godinu u Srbiju se sve manje uvozi parfema, ali zato je uvoz viskija u porastu.

Ova interesantna statistika može se naći u podacima Svetske trgovinske organizacije, koji precizno pokazuju da se u proteklim godinama uvoz viskija u Srbiju povećavao, a uvoz parfema smanjivao. Da li bi ovo trebalo da znači da naši muškarci sve više piju viski, dok naše žene sve manje troše na parfeme?

Uvoz viskija u Srbiju povećan je sa 2,2 miliona eura u 2009. godini na 5 miliona u 2010. godini, da bi u 2013 godini dostigao vrednost od 8,8 miliona eura. Sa druge strane, uvoz parfema smanjen je sa 11,6 miliona eura u 2009. godini na 9,2 miliona u 2010. godini, da bi u 2013 godini još dodatno opao na 8,9 miliona eura. Potrošnja viskija i parfema u zemlji Srbiji gotovo da se izjednačila po vrednosti uvoza, prenosi „telegraf.rs“.

Ako pretpostavimo da proizvodnja domaćih toaletnih voda nije značajna, pad uvoza parfema može se tumačiti kao zabrinjavajući pokazatelj pada standarda i potrošačkih mogućnosti lepšeg dela našeg građanstva. Sa druge strane, ovoliko povećanje uvoza viskija ukazuje na rast standarda malog broja stanovnika koji u skladu sa ovdašnjim mentalitetom pokazuju šta sve sebi mogu da priušte. Možda bi se moglo zaključiti i da prolaze vremena kada su muškarci devojkama i ženama kupovali i poklanjali parfeme, a da se umesto toga, sada sve više opredeljuju za ispijanje viskija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор