Srbija najviše izvozi automobile, a uvozi naftu

made-in-germany-rs-automobili
Na izvoznoj listi Srbije prva tri mesta u decembru prošle godine zauzimale su različite vrste automobila, u ukupnoj vrednosti od 138 miliona dolara, dok je sa 196 miliona glavni uvozni proizvod bila sirova nafta, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u poslednjem mesecu 2013. godine su i kukuruz u vrednosti od 37 miliona dolara, setovi provodnika za avione, vozila i brodove od 32 miliona, i rafinisani šećer koji je izvezen za 27 miliona, za koliko je bila i vrednost izvoza električne energije. Srbija je izvezla i motorni benzin za 21 milion dolara, delove za rotacione električne mašine za 20 miliona, a za isto toliko i hula hop čarapa.

Drugi po redu na uvoznoj listi proizvoda jesu delovi i pribor za motorna vozila u vrednosti od 103 miliona dolara, sledi prirodni gas za 87 miliona, zatim i lekovi za maloprodaju za 47 miliona dolara.

Dalje na listi nalazi se uvoz gasnih ulja za 42 miliona. Na uvoz automobila motorne zapremine od 1.500 do 3.000 kubika, potrošeno je 39 miliona, a na uvoz lekova koji sadrže insulin 22 miliona dolara. Srbija je u decembru uvezla i dizel automobile od 1.500 do 2.500 kubika za 21 milion dolara, sirovi nelegirani aluminijum za 20 miliona, dok se na poslednjem mestu u prvih 10 uvoznih proizvoda našla struja u vrednoti od17 miliona dolara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор